Ledare: Brytningstid för LKAB?

Politik2012-06-08 06:00
Detta är en ledare. Artikeln uttrycker tidningens opinionsbildande linje. Norrbottens-Kurirens politiska etikett är oberoende moderat.

HD säger nej. Man beviljar inget prövningstillstånd för Gruvberget i Svappavaara.

Miljööverdomstolens dom från 2011 gäller och LKAB tvingas därmed bomma igen en gruva som varit i drift sedan 2010. Det betyder att hundra jobb försvinner och att LKAB tappar intäkter i storleksordningen två miljarder om året.

Efter skadorna på ett pelletsverk i Kiruna och tågledarstrejken i Norge var det här det tredje tråkiga beskedet för LKAB på kort tid, som påverkar arbetsmarknaden i Malmfälten.

Det är dock inte av miljöskäl som gruvan stängs. Det är av procedurskäl.

Förutom Gruvberget planerar LKAB ytterligare två nya gruvor i Svappavaara, Mertainen och Leveäniemi, och LKAB tycker att de tre projekten ska miljöprövas var och ett för sig.

LKAB:s motpart Naturvårdsverket har däremot hävdat att Gruvberget inte kan ses som en isolerad enhet, utan måste prövas tillsammans med all annan verksamhet LKAB har i Svappavaara, inklusive pelletsverket som redan har ett gällande tillstånd.

Naturvårdsverket fick rätt. Domen kan få stora konsekvenser för hela gruvnäringen, som nu kan tvingas pröva verksamheter som redan fått tillstånd.

"Vi överklagade Miljööverdomstolens beslut därför att detta är oroande inför framtiden. Vi välkomnar en samlad bedömning av miljöpåverkan i sak, men att behöva miljöpröva befintliga verksamheter om och om igen ökar krångel och minskar förutsägbarheten vid industriella nyinvesteringar, sa LKAB:s vd Lars-Eric Aaro under gårdagen i ett pressmeddelande.

Det är just krånglet och förutsägbarheten som är problemet. Oavsett vad man tycker om gruvbrytning kan man konstatera att det finns stora brister i miljöbalken.

Rättsprocessen kring Gruvberget har tagit två år. Nu väntar nya ansökningar och nya sega bedömningar. Bedömningar som kan skilja sig vitt och brett beroende på vilken domstol, vilken myndighet och vilken handläggare som hanterar ärendet.

Det är som Svenskt Näringsliv skriver på sin hemsida under avdelningen miljörätt: "Svenska företag är bäst i världen på miljö. Trots att vi kanske har världens krångligaste miljölagstiftning. Brister i effektivitet och rättssäkerhet, krångel och dyr byråkrati leder till missade investeringar, förlorade arbetstillfällen och utebliven miljönytta.

Teknikkonsultföretaget Ramböll slutförde nyligen på Svenskt Näringslivs uppdrag en omfattande kartläggning av hur lång tid det tar att genomföra projekt som kräver miljötillstånd enligt miljöbalken. Studien som omfattade 3.000 ärenden mellan 2007 och 2010 visade att den genomsnittliga processtiden låg på ungefär fyra år. Fyra år!

Långdragen miljöprövning slukar både tid och resurser. Beslutet att stänga Gruvberget innebär inte bara att hundra personer kan förlora jobbet och att LKAB dragit på sig en massa onödiga advokatkostnader. Gruvbrytningen försenas dessutom i ett läge då världsmarknadspriset på järnmalmsprodukter står högt. Om fyra år kan läget vara ett annat.