Ledare: Bra och dåligt av FP

Klara FP-besked. Jan Björklund vill se en rörligare svensk arbetsmarknad. FOTO: ERIK MÅRTENSSON/SCANPIX

Klara FP-besked. Jan Björklund vill se en rörligare svensk arbetsmarknad. FOTO: ERIK MÅRTENSSON/SCANPIX

Foto: Erik MÂrtensson

Politik2011-10-18 06:00
Detta är en ledare. Artikeln uttrycker tidningens opinionsbildande linje. Norrbottens-Kurirens politiska etikett är oberoende moderat.

I skuggan av Socialdemokraternas kris genomförde Folkpartiet landsmöte i Karlstad helgen. Efter att ha lyssnat på Björklunds inledningstal och ögnat igenom handlingarna, verkar det ha varit en mer lovande tillställning än jag hade trott.

Landsmötet röstade visserligen för EU:s datalagringsdirektiv. Mot gårdsförsäljning. För ett svenskt deltagande i eurosamarbetet. Samt nej till partistyrelsens förslag om halverad statsskatt och slopad värnskatt.

Klara besked visserligen, men i fel riktning. Desto mer glädjande är Folkpartiets nya politik för en friare arbetsmarknad.

Folkpartiet vill liksom Centerpartiet skrota turordningsreglerna i lagen om anställningsskydd, las, och i stället ersätta dessa med en bedömning av kompetens.

En riktig bedömning av ett liberalt parti som säger sig värna om människan i stället för massan. Principen sist in först ut är en förlegad rest från 1950-talet, som passar dåligt in i den kunskapsbaserade ekonomin. Jan Björklund uttryckte det bra i sitt inledningstal:

"Las med sina turordningsregler skapades för de stora industriarbetarkollektiv som förr dominerade den svenska arbetsmarknaden. Den följde det löpande bandets princip, alla anställda var i princip utbytbara mot varandra. Den enskildes specifika kompetens var relativt oviktig. Människor sågs som kuggar i ett kugghjul. Men vi liberaler ser människor som unika individer. Människor har olika kompetenser. Arbetslivet ser inte ut som förr. Olika människors specifika kunnande är mycket mer avgörande på dagens arbetsmarknad, och ännu mer på morgondagens."

Folkpartiet vill dessutom verka för att ingångslönerna för 19-21-åringar ska sänkas. Ett förslag som redan stött på väntad patrull från fackliga företrädare, vänsterpartister och socialdemokrater.

Jag tror inte att unga nödvändigtvis uppfattar förslaget fullt så kontroversiellt som det låter. Huvudproblemet för unga är att det är för svårt att ta det första steget in på arbetsmarknaden. Ungdomsarbetslösheten är väsentligt högre i Sverige än i andra länder, och visst är det flera gånger bättre att ha ett jobb än att gå på socialbidrag? Har man lön kan man betala hyra, har man det inte får man bo kvar hos mamma.

Jag brukar visserligen vara den förste att hylla Björklunds skolpolitik. Bättre lärare, tydligare kunskapskrav och mer bättre stöd gynnar alla elever, inte minst de med studieovan bakgrund. Men är det inte dags att Folkpartiet, som i dag blott är ett sexprocentsparti, börjar förknippas med andra saker än bara ordning och reda i skolan? Annars finns det risk att man slutar som folkpartiklar i stället för folkpartister.

Ja, just det. Partistämmor och landsmöten erbjuder också påhittiga medlemmar tillfälle att lägga fram egna kreativa förslag med tveksam nytta. Marcus Claessons motion om att Folkpartiet ska verka för att vi uttalar talen mellan 11 och 29 på ett annat sätt, är ett sådant. Elva borde enligt Claesson uttalas "tioett" och tjugo borde istället heta "tvåttio". Följdriktigt blir exempelvis 21 "tvåttioett".

Motionen fick avslag.