Ledare: Bortblåst bilomdöme

NORRBOTTEN NÄSTA? Finansminister Anders Borg (m) och näringsminister Maud Olofsson (c) sätter med omställningsstödet till västsvensk fordonsindustri i gång en landsomfattande kravkarusell.

NORRBOTTEN NÄSTA? Finansminister Anders Borg (m) och näringsminister Maud Olofsson (c) sätter med omställningsstödet till västsvensk fordonsindustri i gång en landsomfattande kravkarusell.

Foto: JANERIK HENRIKSSON/Scanpix

Politik2008-12-12 06:00
Detta är en ledare. Artikeln uttrycker tidningens opinionsbildande linje. Norrbottens-Kurirens politiska etikett är oberoende moderat.
Det svänger verkligen i regeringens inställning till svensk fordonsindustri. Äga den vill man inte göra. Näringsminister Maud Olofsson (c) har otaliga gånger sagt att hon och hennes ministerkollegor inte vet ett dyft om hur en bilfabrik ska skötas. Ändå uttryckte hon och finansminister Anders Borg (m) i går väldigt bestämda uppfattningar om hur framtiden bör se ut för fordonsindustrin. Grön omställning är grejen, nya bränslen och elhybrider räddningen. Tre miljarder kronor satsas i ett statligt forsknings- och utvecklingsbolag för att trygga industrins fortlevnad. Dessutom kan fordonsföretagen räkna med miljarder i "undsättningslån" och statliga kreditgarantier. Anders Borg har hela tiden hävdat att stödet till bankerna kunnat specialmotiveras av deras funktion som marknadsekonomins blodomlopp. Men från och med i går anser han alltså att fordonsindustrin har alldeles särskilt stora bekymmer på grund av finanskrisen, något som motiverar särskilda åtgärder. Måhända har han rätt i att bilproduktionen nu far särskilt illa. Men nedgång och varsel sprider sig runtom i Sveriges olika branscher och regioner. Vart ska nästa "särskilda" insats riktas efter att bilarna i söder fått sitt. Stålet i norr? Kraven lär inte låta vänta på sig. Landshövding Per-Ola Eriksson har redan markerat att om Västsverige får hjälp måste det sedan bli Norrbotten nästa. Denna begäran är i sig inte konstig. Många skulle betrakta det som tjänstefel om en landshövding inte "tog strid" för sitt län. Genom att ge efter i ett fall driver regeringen nu på denna kravkarusell ytterligare. Det blir helsnurrigt. Om det nu är så som nyutnämnde bilexperten Maud Olofsson påstår, att fordonsföretagen bygger bilar som konsumenterna inte vill ha, borde då inte dessa företag få ta sitt straff när kunderna sviker? Visst är forskning och utveckling bra. Sådan verksamhet bedrivs dock redan i stor omfattning inom fordonsindustrin och det verkar inte ha hjälpt. Varför skulle mer statliga pengar lyckas bättre? Grön omställning i all ära. Ingen kan med säkerhet veta vad som blir nästa vinnande framtidsstrategi för bilbranschen. Alla satsningar är alltid riskprojekt. Därmed blir regeringens utfästelser om att jobb och produktion i Sverige nu tryggas värdelösa. Det är faktiskt fullt möjligt att svensk fordonsindustris glansperiod är över. Är en sådan strukturomvandling på gång leder statens försök att ställa sig i vägen bara till utdragen plåga, på skattebetalarnas bekostnad. Vill regeringen hjälpa svenskt näringsliv gör den bäst i att satsa all kraft på att få i gång det finansiella blodomloppet. Gårdagens initiativ liknar mer konstgjord andning. Och den varsamhet med skattebetalarnas pengar som Anders Borg och Maud Olofsson tidigare talat sig så varma för verkar ha blåst bort på Västkusten.