Ledare: Bodens blå period är över

TRAPPAR NED. Avgående kommunalrådet Olle Lindström kan se tillbaka på moderata framgångar som i mycket handlat om väljarnas stora förtroende för honom personligen.

TRAPPAR NED. Avgående kommunalrådet Olle Lindström kan se tillbaka på moderata framgångar som i mycket handlat om väljarnas stora förtroende för honom personligen.

Foto: Håkan Zerpe

Politik2010-10-27 06:00
Detta är en ledare. Artikeln uttrycker tidningens opinionsbildande linje. Norrbottens-Kurirens politiska etikett är oberoende moderat.
Politik handlar alltmer om person, enligt statsvetarna. Socialdemokrater, särskilt i Norrbotten, ligger i sådana fall efter utvecklingen: för dem är det fortfarande främst parti som gäller. I årets riksdagsval röstade många socialdemokratiskt trots partiledaren, medan Moderaterna vann stöd på grund av sin. Men det är skillnad på riksdagsval och lokalval. I landstinget verkar person alltjämt spela mindre roll (någon annan förklaring finns inte till att de rödgröna fick fortsatt förtroende), men i kommunalvalen tillåter även norrbottningarna sig ibland att låta det personliga ta över. I Boden finns ett tydligt samband mellan det folkliga förtroendet för Olle Lindström, avgående kommunalråd, och Moderaternas framgångar. Efter den första perioden med Olle Lindström som ledare för en regnbågsallians, 2003 och framåt, gick Moderaterna 2006 från 6 till 16 mandat och från 12 till 32 procent i röststöd, och blev större än Socialdemokraterna. Olle Lindström fick över 2.000 personkryss. I årets val höll Moderaterna, liksom Olle Lindströms popularitet, i stort sett ställningarna, Men det räckte inte efter återflöde från Sjukvårdspartiet och Vänstern till Socialdemokraterna. Kenneth Backgårds karisma till trots är Sjukvårdspartiet nu nere på två mandat, och Backgårds personliga partiprojekt ser ut att sjunga på sista versen i Bodens kommunpolitik. I landstinget är partiet dock fortfarande starkt, med över 16 procent i senaste valet (en liten ökning). Och landstinget är ju en mer naturlig hemvist för ett sjukvårdsparti. Trots att Vänstern backade i Boden fick partiet en nyckelroll efter valet, och kunde välja och vraka mellan samarbete till höger eller vänster. Till slut blev det S och MP, men inte utan eftertanke och diskussion: socialdemokrater har gått hårt åt Vänstern under partiets tid i regnbågsalliansen. Nu blir det upp till socialdemokraten Torbjörn Lidberg att hålla ihop en allians, och, icke att förglömma, sitt eget parti, som länge haft interna svårigheter att komma överens. Torbjörn Lidberg har inte gjort något starkt intryck som oppositionsledare. Och med nästan dubbelt så många fler kryss i personvalet kan en självsäker Olle Lindström inte avstå från att redan recensera sin efterträdare: - Jag är orolig över kommunens utveckling. Socialdemokraternas kommunalrådskandidat har inte kompetens för jobbet, säger Olle Lindström. Och det finns anledning att vara orolig. Socialdemokraterna under Torbjörn Lidberg har mest ägnat sig åt att vara emot; de känns redan trötta och tröga, innan de ens börjat styra. Det hade varit bättre för Boden med en fortsatt blåledd allians. Förutsättningarna för det försämrades dock när Vänsterpartiet och Miljöpartiet kastades ut från samarbetet våren 2009. Möjligen hade de interna konflikterna då kunnat hanteras på ett annat sätt, för att fortsätta hålla Socialdemokraterna borta från makten. Inte ens Olle Lindström är ofelbar.