Ledare: Blått behövs överallt

RÄTT HÅLL. Krister Hammarbergh (M) ser tillbaka på en mandatperiod som varit bra för Norrbotten.

RÄTT HÅLL. Krister Hammarbergh (M) ser tillbaka på en mandatperiod som varit bra för Norrbotten.

Foto: LINDA WIKSTRÖM

Politik2010-08-19 06:00
Detta är en ledare. Artikeln uttrycker tidningens opinionsbildande linje. Norrbottens-Kurirens politiska etikett är oberoende moderat.
Ingenstans ägnas lika mycket uppmärksamhet åt rapporter över befolkningsutvecklingen som i Norrbotten. Statistiken övertolkas precis så som man inte bör göra. Fem personer plus räcker för att lokala politiker ska börja åma och kråma sig, och förtjust tala om trendbrott som de - naturligtvis - ger sig själva äran för. Fem personer minus, och det blir katastrofstämning. Då skylls i stället gärna på någon annan, företrädesvis regeringen. När riksdagsledamoten Krister Hammarbergh, Luleå, med en månad kvar till valet presenterade Moderaterna i Norrbottens handlingsprogram för nästa mandatperiod, gjorde han på sätt och vis tvärtom. Han prisade regeringen för mycket av det goda som skett i Norrbotten. Arbetslösheten i årsmedeltal är idag lägre i Norrbotten än den var 2006, trots finanskris. Sjukskrivningar och förtidspensioneringar har minskat. Regeringens arbetslinje har gett resultat. Befolkningsutvecklingen går fortfarande åt fel håll, men mycket annat utvecklas rätt i Norrbotten. På den privata sidan görs stora investeringar. Antalet poliser har ökat med nästan 20 procent sedan 2006. Statsbidragen till kommuner och landsting har enligt Krister Hammarbergh aldrig varit högre. Anslagen till infrastruktur har ökat. Det har, sammanfattat, lönat sig för Norrbotten med en borgerlig regering. Förutom genomgången av den generella politikens förtjänster innehåller de norrbottniska Moderaternas handlingsprogram förslag på sådant som närmare berör Norrbotten. Moderaterna vill ändra minerallagen så att fler kan få kompensation för
förmögenhetsförluster på grund av gruvbrytning, med direkt hänvisning till situationen i Malmberget. Inom infrastruktur vill Moderaterna körfältsseparera väg E 4 och E 10. Norrbotniabanan ska börja byggas. LTU ska bli ett fritt universitet, möjligen i stiftelseform. Och till storregionen säger Moderaterna bestämt nej. Klassiskt lokalpatriotiska krav förs också fram, som att Kriminalvården bör prioritera en ny anstalt i Haparanda, Ekobrottsmyndigheten förlägga verksamhet till Luleå, och Ingenjörsbataljonen i Eksjö flyttas till Boden (frågan är om Eksjömoderaterna håller med). Mer problematiskt är förslaget att norrbottniska företag ska få en särskild sänkning av arbetsgivaravgifterna. Varje del av landet kan på olika sätt argumentera för olika typer av särskilda förmåner, just därför bör sådana undvikas och åtgärder hållas så generella som möjligt. Mossig regionalpolitik ska Moderaterna passa sig för. I kommunalpolitiken vill Moderaterna i Norrbotten se, att kommunerna gör sin del av det arbete regeringen satt igång med regelförenkling, och att de börjar peka ut områden med dispens från strandskydd så att regeringens reform för mer flexibilitet blir verklighet. Allt kan ju inte göras på nationell nivå. Det behövs borgerliga krafter överallt.