Ledare: Björklund har gjort läxan

REGERINGSTEKNIK. Utbildningsminister Jan Björklund (FP) kan gärna få kvarsittning efter nästa val.

REGERINGSTEKNIK. Utbildningsminister Jan Björklund (FP) kan gärna få kvarsittning efter nästa val.

Foto: Håkan Gidlöw

Politik2011-06-09 06:00
Detta är en ledare. Artikeln uttrycker tidningens opinionsbildande linje. Norrbottens-Kurirens politiska etikett är oberoende moderat.

Utbildningsminister Jan Björklund besökte Teknikens hus i Luleå i går. Han var inte ensam. Åtminstone ett par experimenterande skolklasser var där samtidigt. Ljudnivån var hög. Och ett tag trodde jag nästan att den gamle majoren skulle kommendera kvarsittning till eleverna som sprang omkring benen på honom.

Nej, Jan Björklund såg i stället ut att trivas som fisken i vattnet. Det tycker jag han har all anledning att göra. Är det någonstans Alliansens politik förtjänar MVG så är det nämligen inom skolans område.

Förändringarna sedan 2006 är omfattande: Tidigare betyg, en ny betygsskala, införandet av skolk i betygen, fler nationella prov, en ny lärarutbildning, fortbildning för lärare, krav på lärarlegitimation, återinförandet av speciallärare, en reformerad Skolinspektion, en ny skollag och en helt omvandlad gymnasieskola.

Det dröjer förstås tills vi kan se resultaten i full skala. Men bara genom att studera den nuvarande utvecklingen förstår vi att något behövde göras. Forskning visar att elevernas kunskaper i svenska och matematik försämras för varje år. Händer det inget drastiskt kommer Sverige snart att bli omsprunget som kunskapsnation.

En del skolideologer ojar sig förstås över Björklunds stela krav på katederundervisning och gammaldags ordning och reda. Men glöm inte bort vilka som bar skulden till flumskolan. Jag har däremot väldigt svårt att se att särskilt många elever eller föräldrar skulle tycka att det är dåligt med förbättrad kompetens hos lärarna, tidigare betyg och spetsutbildningar även för dem som är duktiga i andra ämnen än musik och idrott.

Regeringens skolpolitik innebär framförallt ett lyft för de som inte hänger med. Det är tveklöst elever från studieovana hem som drabbats hårdast av flumskolan.

Hittills kan omdaningen av skolpolitiken inte beskrivas som något annat än en succé. Jan Björklund har till och med lyckats omvända Socialdemokraterna i synen på krav i skolan! I fjol nåddes en bred överenskommelse om betygen. Det är glädjande, för ska det någon gång bli arbetsro i skolan kan inte politikerna börja rucka på allt vid varenda eventuellt maktskifte. Då är det svårare att veta hur man ska tolka Håkan Juholts uttalande om att han var "oerhört upprörd" över att skolk införs i betygen. Han kan ju ändra lika gärna sig nästa vecka.

Ännu återstår en hel del arbete innan Sverige har världens bästa skola, vilket Björklund också medgav under besöket i Luleå. Och visst finns det luckor i Alliansens arbete. När det gäller ambitionen att höja lärarnas status har inte mycket hänt. Lönerna är fortsatt låga. Antalet sökande till lärarutbildningarna brukar vara ungefär lika många som antalet platser. Och lärarlegitimation ger inte automatiskt bättre lärare, det legitimerar bara lärare - bra som dåliga.

Den svenska skolan är på rätt väg när den fokuserar på kunskap och arbetsmiljö. Att ställa krav är att bry sig om.