Ledare: Bilar är bra

De borgerliga partiernas miljöengagemang verkar ha svept bort deras tidigare oro för bensinbeskattningens negativa effekter.

INGA BOVAR. De som kör bil bör inte beskattas orimligt hårt.

INGA BOVAR. De som kör bil bör inte beskattas orimligt hårt.

Foto: Fredrik Sandberg / SCANPIX

Politik2008-07-01 06:00
Detta är en ledare. Artikeln uttrycker tidningens opinionsbildande linje. Norrbottens-Kurirens politiska etikett är oberoende moderat.
Snart är vi alla miljöpartister. På den borgerliga kanten pågår nu en tävling om vem som kan framstå som mest miljömässig och klimatsmart: Fredrik Reinfeldts nya moderater är självklart nyfrälst miljövänliga, och själv har han gjort klimatkampen till en av sina paradfrågor. Centern hoppas i sin tur kunna surfa på en ny grön våg och siktar på att göra Sverige till ett "fossilfritt samhälle". För folkpartiets räkning leder riksdagsledamoten Carl B Hamilton ("klimat- och energitalesman") en "klimatkommission" som ska ta fram en ny, liberal "klimatpolitik" för att möta hotet från "klimatförändringarna". Målet är att Sverige snabbt ska lämna "det fossila samhället". Kristdemokraterna, sist och minst, försöker bli det borgerliga miljöpartiet nummer ett. Hos kd leds detta arbete av Europaparlamentarikern Anders Wijkman, som knappt gör annat än talar om kommande kriser och katastrofer. Och när man oroar sig för de stora hoten mot miljön, vem har då tid att tänka på små problem som skatter? Det mesta av den borgerliga oron för bensinbeskattningens negativa effekter blåstes bort med valvinden 2006. Kristdemokraternas utlovade sänkning blev en höjning. Koldioxidskatten for upp med sex öre per kilo koldioxid. Sammanlagt blev det tre miljarder mer i skatt i höstens klimatskattepaket. Och alla fyra partier kan tänka sig fortsatta höjningar av skatt på drivmedel. Denna nyfunna borgerliga omsorg om miljö och klimat är säkert verklig. Lika verklig är dock politikernas kärlek till drivmedel som trogen skattekälla. Detta förhållande bygger på medborgarnas motsvarande okänslighet. Det vill säga; priset på ett drivmedel som bensin kan gå upp ganska mycket, folk kör ändå. En del för att de vill. Många för att de är tvungna. Det gör att varje höjning av bensinskatten ger stor effekt på skatteintäkterna, men liten effekt på bilkörandet. Ekonomiskt sett är skatten alltså effektiv eftersom den inte påverkar människors beteende. Men miljömässigt fungerar den av samma orsak dåligt. Resultatet blir en straffskatt på bilkörning, särskilt för de människor som saknar kollektiva alternativ. I dessa tider av höga oljepriser blir denna skattebörda extra tung att bära. Att i någon form beskatta utsläpp är rimligt, eftersom utsläpp orsakar skada. Men det är värt och viktigt att påminna de som sätter våra skatter, att bensin och bilar faktiskt i hög utsträckning är vad som håller i gång samhället. Även i fortsättningen kommer det att krävas transporter på väg, och under överskådlig tid med hjälp av koldioxidkräkande drivmedel. Man kan tycka att den oljeberoende bilen är - och har - en skitig historia, men den tog oss dit vi är idag. Och det lär dröja ett tag innan den betraktas som fossil.