Etanol är den form av alkohol vi häller i våra glas. Politikerna vill numera också att vi häller den i bilens tank. Eller ville i alla fall tills alldeles nyss. Politikernas lösning på klimatproblemet varierar precis som vädret, så det som var miljövänligt igår är inte helt säkert miljövänligt idag.
Etanolen började skölja in ordentligt över Sverige genom att den så kallade miljöbilspremien på 10.000 kronor infördes, samtidigt som många kände tilltagande dåligt samvete över att världen blev varmare. Myndigheterna gick i bräschen med sina bilinköp. Andelen miljöbilar, de flesta etanoldrivna, ökade till en fjärdedel av alla sålda bilar i Sverige.
Maud Olofsson (c) och andra saluförde etanolen som framtidsgrejen och Sverige hamnade i topp i Europa i subventionsgrad av etanol.
Många vann på sprittrenden. Bilbranschen fick en ny marknad utan att behöva bygga mer energieffektiva bilar. Jordbruks- och skogsindustrin fick en ny nisch. Och konsumenterna köpte sig lite bättre samvete.
Men nu börjar politikerna vakna upp från sin biobränsleberusning, till en ansenlig baksmälla. Huruvida miljöbilar alls är miljövänliga ifrågasätts av allt fler. I SVT:s granskning av miljöbilspolitiken i Dokument Inifrån häromdagen konstaterades att det inte med säkerhet kan sägas att biobränslen är ett klimatvänligt alternativ. Dagens etanoldrivna miljöbilar är energiineffektiva. Och räknas hela kedjan med, från odling fram till tankning, är det inte säkert att etanolen är koldioxidsnål.
Etanol som bränsle kan göra nytta, men antagligen mer nytta på andra ställen (och då avses inte våra glas) än i bilen.
En del lär nu känna sig lurade. Särskilt de småskaliga mackägare på glesbygden som tvingats göra dyra investeringar eller lägga ned på grund av den så kallade pumplagens krav på minst ett miljövänligt alternativ. Ett alternativ vars miljövänlighet nu ifrågasätts.
Politikerna har börjat prata mer om eldrivna bilar i stället för spritdrivna. Men trots viss omsvängning siktar alliansen i sin nya energiöverenskommelse hoppfullt mot att Sverige ska bli världsledande på biodrivmedel. Målet är att den svenska fordonsflottan år 2030 är helt oberoende av fossila bränslen.
Det blir en gigantisk utmaning. Fossilberoendet är stort. För att bryta det är alla förslag till alternativ välkomna, inklusive bättre biobränslen. Men det gäller att se upp och inte låsa sig för lösningar som inte är hållbara. De styrmedel som används i fortsättningen bör därför vara teknikneutrala, säger förnuftiga bedömare.
Tyvärr har klimatfrågan gjort politikerna så nippriga att en del av deras förnuft gått förlorat i jakten på bränslealternativ. Frågan är hur länge det dröjer innan de försöker pracka på oss nästa tillfälliga trend, presenterad som den stora, långsiktiga lösningen.