Ledare: Bästa valet: Obama

OMVAL. Barack Obama är bästa valet för USA och världen. Mitt Romney har målat in sig i ett hörn. Foto: Jack Dempsey/Scanpix

OMVAL. Barack Obama är bästa valet för USA och världen. Mitt Romney har målat in sig i ett hörn. Foto: Jack Dempsey/Scanpix

Foto: Jack Dempsey

Politik2012-08-13 06:00
Detta är en ledare. Artikeln uttrycker tidningens opinionsbildande linje. Norrbottens-Kurirens politiska etikett är oberoende moderat.

Det återstår tre månader till det amerikanska presidentvalet. Visserligen har inte republikanerna formellt utsett sin presidentkandidat än, men det blir Mitt Romney som ska utses vid konventet nu i augusti. Han ska ställas mot den sittande presidenten Barack Obama.

Så långt är allt klart.

Vid den senaste opinionsmätningen gjord av Reuters/Ipsos får Barack Obama 49 procent mot Mitt Romneys 42 procent.

Opinionsmätningen visar också att Barack Obama anses bättre i jobbfrågan och den ekonomiska politiken, två viktiga frågor som Mitt Romney spetsat in sig på.

Det bådar inte gott för den förre kampanjgeneralen för olympiska spelen i
Utah 2002.

Barack Obama valdes till president samma år som finanskrisen tog sin början och det har naturligtvis påverkat hans politik. Mellanårsvalet till kongressen 2010 innebar också förluster till republikanerna, som fick en majoritet i representanthuset. I senaten har demokraterna majoritet med en rösts övervikt.

Det har varit en tuff mandatperiod för den sittande presidenten.

Republikanerna har också gjort sitt yttersta för att sätta käppar i hjulet för Barack Obama. Man har konsekvent röstat emot i princip allt som har haft demokraterna som avsändare.

Den nödvändiga sjukvårdsreformen har motarbetats in absurdum med de mest häpnadsväckande argument, att det skulle vara en socialistisk politik att garantera alla medborgare en rättvis och bra sjukvård. Vad är det för socialistiskt med detta? I så fall skulle alla länder i Europa vara styrda av socialistiska idéer och regeringar.

Mitt Romney har också i sin iver att bli republikanernas presidentkandidat blivit motståndare till sjukvårdsreformen, trots att han själv arbetat för och genomfört en liknande sjukvårdsreform under sin tid som guvernör i Massachussetts. Republikanerna förde upp frågan till Högsta domstolen och trodde att reformen skulle dödas där. Men en majoritet av domarna ansåg att reformen inte strider mot författningen. En klar seger för Barack Obama.

Mitt Romeny sa kort därefter att han kommer att riva upp reformen så snart han svurit presidenteden.

Det är bara att hoppas att de amerikanska väljarna ser till att Mitt Romney inte får den möjligheten.

Republikanerna motsätter sig också det skatteförslag som Barack Obama lagt fram, vilket har blockerat USA:s möjligheter att börja sanera i sin ekonomi. Orsaken är att Barack Obama vill höja skatten för de allra rikaste i USA, vilket exempelvis multimiljardären Warren Buffet ställt sig bakom. Republikanerna har målat in sig i ett hörn i de här två frågorna och har liten trovärdighet bland gemene man. Förstår en rik affärsman som Mitt Romney medelklassamerikanens vardagsproblem? Och varför vill han inte lämna ut hur mycket han betalar i skatt? Är det för att det är genant lite? USA skulle behöva en offentlighetsprincip som i Sverige där sådana saker inte kan döljas för allmänheten.

Mitt Romney är också en novis på den utrikespolitiska arenan. Han åkte på en turné till Israel, Storbritannien och Polen och lyckades med konststycket att kalla Jerusalem för Israels huvudstad och göra sig ovän med Englands premiärminister David Cameron. Nu återstår frågan: Vem väljer han som sin vicepresidentkandidat? Blir det någon från Tea party-rörelsen?

Bästa valet för amerikanerna är att låta Barack Obama bli president för en ny
fyraårsperiod.