Ledare: Bara bygg, bygg, bygg

SIKTA HÖGT. Större och trängre är ett bra motto för en stad.

SIKTA HÖGT. Större och trängre är ett bra motto för en stad.

Foto: Hasse Holmberg/Scanpix

Politik2011-02-21 06:00
Detta är en ledare. Artikeln uttrycker tidningens opinionsbildande linje. Norrbottens-Kurirens politiska etikett är oberoende moderat.

Säg den kommunpolitiker som inte gillar att sätta spaden i jorden eller lägga en grundsten. Luleås kommunalråd Karl Petersen (S) är inget undantag. Han drar ivrigt i gång kommunala sporthallsbyggen och klipper mer än gärna bandet när något nytt schabrak står färdigt att invigas.

Han skulle nog helst se att det ständigt pågick en febril byggaktivitet i Luleå.

Behovet av att bygga fler bostäder är också något som engagerar kommunalrådet. Brist på bostäder fungerar som en kork, som täpper till arbetsmarknad och samhällsdynamik. Förhoppningen är att fler bostäder ska locka fler inflyttare.

Och det börjar röra på sig. "Vi märker nu en allmänt större aktivitet för att bygga i Luleå", säger stadsbyggnadschefen Anders Dalstål.

Ett uppmärksammat projekt är planen på 180 nya hyreslägenheter, i tre 12-16 våningar höga, modernt inglasade hus i bostadsområdet kallat Varvet, i centrala Luleå. De nya bostadshusen skulle förändra Luleås silhuett och ge hyresgästerna en spektakulär utsikt.

Byggplanerna som det blåsts nytt liv i har funnits i flera år. Handlingarna finns nu att beskåda för allmänheten i Kulturens hus och i stadshuset.

Byggnadsnämndens ordförande Kaj Hedstig (S) låter förväntansfull, men räknar med negativa reaktioner från de som redan bor i det aktuella området. Det gör han rätt i.

Många nuvarande hyresgäster får visserligen också en spektakulär utsikt, men i form av höga hus som stör den tidigare sköna vyn. Så man kan förstå att inte alla applåderar bygginitiativet (Försvarsmakten brukar också ha åsikter om höghus). Detaljplanen kommer säkerligen att överklagas.

De negativa reaktionerna kan dock även sättas in ett större perspektiv. Den typen av reaktioner uppstår nästintill alltid, oavsett graden av negativ påverkan från förändringen i fråga. Förändring väcker i allmänhet oro, och folk gillar inte att få sina invanda rutiner ruckade på.

Fenomenet kallas ofta "NIMBY" efter det engelska uttrycket "Not in my backyard": "inte på min bakgård". Det vill säga gärna både den ena och den andra förändringen, men var som helst utan här, där jag bor och/eller berörs. Det behöver inte bara handla om bostäder, utan kan lika gärna röra en ny skola i centrum: helt plötsligt blir folk väldigt oroliga för tjattrande ungar och cykelsituationen i området. Förändring stör.

Den ansvarige arkitekten för de planerade höghusen anser dock att området i fråga lämpar sig väl för förtätning (och ger lugnande besked om alla boende ska få åtminstone någon sjöutsikt kvar). Och faktum är att Luleås centrum överlag skulle behöva förtätas, och byggas ut på både bredden och höjden. Centrum är relativt litet och fattigt på liv. Fler bostäder behövs också för att möta den stora efterfrågan på centralt boende, liksom fler hotellrum; bristen på rum är under vissa perioder skriande.

Mer buller, trängsel och liv blir konsekvensen av förtätning. Men det är priset man får betala, eller snarare själva poängen, om man bor i en stad.