Ledare: Är partivänstern redo?

DJÄRVT VAL. Men har Niklas Nordström de lokala småpåvana med sig?

DJÄRVT VAL. Men har Niklas Nordström de lokala småpåvana med sig?

Foto: Janerik Henriksson/Scanpix

Politik2013-03-07 06:00
Detta är en ledare. Artikeln uttrycker tidningens opinionsbildande linje. Norrbottens-Kurirens politiska etikett är oberoende moderat.

Luleå borde klara sig med ett kommunalråd. Ska Socialdemokraterna ändå kvotera in en man vid sidan av självskriva (?) Yvonne Stålnacke är det svårt att tänka sig ett bättre val än Niklas Nordström, som det nu spekuleras i.

I Niklas Nordström får Socialdemokraterna i Luleå inte en ledare som kan mura eller köra truck. De får dock både politisk kompetens och en stor portion djärvhet.

Den tidigare SSU-ordföranden hade en gång i tiden inte bara mod att säga emot Göran Persson, även om det kostade honom ordförandeskapet för Socialdemokraterna i Norrbotten.

Han har i rollen som pr-konsult och debattör fortsatt att utmana S-ledarskiktet - trots om det lett till konflikter som nästan lett till uteslutning och öknamn som "den trojanska hästen i arbetarrörelsen".

Nordström har genom åren kommit med en rad konstruktiva förslag till socialdemokratisk förnyelse. Bland dem märks skattesänkningar för tjänstesektorn, avveckling av arbetsförmedlingen, fler undervisningstimmar i skolan samt en förändring av Las så att den handlar mer om kompetens än tjänsteår.

Dagen efter riksdagsvalet 2010 skrev Niklas Nordström en brutal sågning av den Socialdemokratiska politiken man just gått till val på.

"Att ta strid för att avskaffa Rut, återinföra fastighetsskatt och förmögenhetsskatt är politiskt dumdristigt och bekräftar bilden av ett parti som inte är med i sin tid. Här är det bättre att lämna och gå vidare med nya förslag och idéer som kan vinna väljarnas stöd. Till exempel att forma en ekonomisk politik och näringspolitik som på ett modernt sätt möter vår tids utmaningar med globalisering, behov av utbildning och forskning, satsning på entreprenörskap, med mera", skrev Nordström i S-tidskriften Dagens arena.

Alla som inte ser världen genom ett rosenrött skimmer inser det naturliga med att han efterlyste en politik som tilltalade fler än de som lever på bidrag. I det nyss avslutade valet var det bara 22 procent av dem som hade ett arbeta som röstade på Socialdemokraterna. Stödet bland arbetslösa låg däremot på 39 procent och bland dem som går på sjuk- eller aktivitetsersättning röstade hela 51 procent på S.

Det är inte svårt att se paralleller mellan Nordströms analys och de förslag som S fört fram under Stefan Löfven och Magdalena Andersson. Niklas Nordströms viktigaste egenskap som tänkbart nytt kommunalråd i Luleå är dock att han på allvar är näringslivsinriktad.

Karl Petersen beskrivs ofta som högersosse, och han må ha klippt bandet till några gallerior, men det riktiga engagemanget för företagandet har aldrig infunnit sig. Han är motståndare till alternativ till offentligt producerade tjänster inom välfärden. Han har sagt nej till utmaningsrätt och försvarar hårdnackat kommunala företag och -monopol.

Med Niklas Nordström i toppen kommer det att bli ännu svårare för de borgerliga, men det priset är väl värt att betala om vi äntligen kan få ett Luleå som tar sitt ansvar som länets tillväxtmotor.

Det som talar emot Niklas Nordström är att det är de aktiva inom arbetarekommunen som trots allt ska välja honom.

När Karl Petersen kryssade sig in som kommunalråd 2002 var föreningen nära att klyvas itu. Kommer sossestriderna nu att blossa upp igen?