Ledare: Äntligen händer något

En ökning med 15 miljarder kronor de närmaste fyra åren! Det är ett viktigt och värdefullt trendbrott för svensk forskning.

UPPSALA 20080828
Maud Olofsson och Jan Bjšrklund presenterade torsdagen 28 augusti den kommande budgetsatsningen pŒ forskning och innovation. NivŒn kommer tillsammans med kommuner och landsting att uppgŒ till en procent av BNP och bland annat mŠrks hšgre fasta anslag till grundforskning. Bilden visar de senaste tolv Œrens škning av forskningsresurserna.
Foto: Henrik Montgomery / SCANPIX Kod:10060

UPPSALA 20080828 Maud Olofsson och Jan Bjšrklund presenterade torsdagen 28 augusti den kommande budgetsatsningen pŒ forskning och innovation. NivŒn kommer tillsammans med kommuner och landsting att uppgŒ till en procent av BNP och bland annat mŠrks hšgre fasta anslag till grundforskning. Bilden visar de senaste tolv Œrens škning av forskningsresurserna. Foto: Henrik Montgomery / SCANPIX Kod:10060

Foto: Henrik Montgomery / SCANPIX

Politik2008-08-29 06:00
Detta är en ledare. Artikeln uttrycker tidningens opinionsbildande linje. Norrbottens-Kurirens politiska etikett är oberoende moderat.
Nu ska det satsas rejält på forskning i Sverige. Regeringen presenterade på torsdagen en forskningsproposition som innebär en ökning med 15 miljarder
kronor under de närmaste fyra åren. Det är mer än den socialdemokratiska regeringen satsade under tolv år! Det är ett viktigt och värdefullt trendbrott för svensk forskning. Sverige har varit en ledande forskningsnation, men har de senaste decennierna ohjälpligt gått bakåt i listan över framstående forskningsländer. Sveriges industriella ställning grundlades genom intensivt forskningsarbete. Det var då våra ledande storindustrier grundlades, exempelvis LM Ericsson, Atlas Copco, Volvo, Scania, Alfa Laval, Husqvarna för att nu nämna några av dem. Även
inom medicinforskningen har vi varit framgångsrika, exempelvis är pacemakern en svensk uppfinning. Men sedan har det gått nedåt och bakåt. Om det har något med den försämrade kvaliteten på våra skolor och i vår utbildning är svårt att säga, men huvudorsaken ska nog sökas i statens allt mindre intresse i forskning på olika nivåer. Det talas vitt och brett om betydelsen av forskning. Det har mer blivit ett honnörsord från våra politiker, något man bör säga för att leva upp till sin politikerroll. Men nu äntligen händer något. Det är inom tre områden som det kommer att satsas extra, hette det på den presskonferens som regeringen bjudit in till: medicin, teknik och klimat. Mer resurser ställs till universitetens förfogande och ges mer som anslag utan ansökningsprocess, vilket innebär att forskarna kan ägna sig mer åt forskning. Cancer- och alzheimerforskning är två områden som pekas ut som viktiga i framtiden. Men det kanske allra viktigaste i sammanhanget är knytningen till den kommersiella delen, att få forskningsresultaten omsatta i produktion - i Sverige!
Idag är det utländska företag som till stor del ges möjlighet att tjäna pengar på svensk forskning. Det är helt otillfredsställande. Svenska upptäckter bekostade med svenska skattepengar ska i största möjliga utsträckning generera pengar i Sverige! Bra att regeringen satsar pengar även på den kommersiella sidan av forskningen!