Ledare: Ansvarsfull allians

KRISAR INTE. Göran Hägglund (KD), Fredrik Reinfeldt (M), Jan Björklund (FP) och Maud Olofsson (C) håller ihop kring en återhållsam ekonomisk politik.

KRISAR INTE. Göran Hägglund (KD), Fredrik Reinfeldt (M), Jan Björklund (FP) och Maud Olofsson (C) håller ihop kring en återhållsam ekonomisk politik.

Foto: JENS BÄCKSTRÖM/Scanpix

Politik2009-04-08 06:00
Detta är en ledare. Artikeln uttrycker tidningens opinionsbildande linje. Norrbottens-Kurirens politiska etikett är oberoende moderat.
När alliansledarna på tisdagen besökte Luleå kom de med besked som hela Kommunsverige väntat på, eller snarare krävt: mer pengar. 17 miljarder blir det, fördelat på de tre kommande åren; sju miljarder i ett nödpaket för 2010 och sedan ökade statsbidrag på fem miljarder för både 2011 och 2012. Mycket pengar, men mindre än vad många kommunalråd och kommunanställda hoppats på. Den rödgröna oppositionen var som väntat också missnöjd. Thomas Östros (S) tyckte det var för lite pengar för sent, och fick medhåll av Kommunal och Lärarförbundet, som fått se sina medlemmar drabbas av varselvågen. Allra mest upprörs de klagande av att inga extra satsningar kommer redan i år. Genom att skjuta till en del av de önskade pengarna lyckas regeringen ändå neutralisera en del av oppositionens kritik om passivitet, samtidigt som man håller kvar vid sin linje om ekonomisk återhållsamhet. En viss press sätts nu också på landets klagande kommunpolitiker, att verkligen använda pengarna till det de lovat och rädda välfärdsjobb. Neddragningar och varsel kommer ändå inte att kunna undvikas, trots den hjälp som regeringen tidigare gett kommunsektorn (bland annat sänkta arbetsgivaravgifter) och trots de nya pengarna. 2010 får Norrbotten närmare 190 miljoner kronor i tillskott. Det räcker inte ens för att fylla landstingets beräknade budgethål. Men att försöka bibehålla högkonjunkturens kommunala sysselsättningsnivåer i dessa kristider hade varit orimligt, och alla omstruktureringar som sker beror dessutom inte på konjunkturen. En del kommuner och landsting har också själva försatt sig i sin utsatta situation och måste nu ta sitt eget ansvar för att rädda den. Som de fyra alliansledarna påpekat måste den kommunala självstyrelsen gälla "i både goda och dåliga tider". Möjligheterna för kommuner och landsting att ta sitt ekonomiska ansvar kan dock öka i framtiden. Regeringen vill se över dagens krav på kommunal budgetbalans. Eventuellt kan det bli så i framtiden att pengar som sparats under en högkonjunktur sedan får användas till att täcka underskott i driften när tiderna blir sämre. Ett sådant ruckande på balanskravet skulle öka kommunernas ansvar att inte slösa bort pengar under de goda åren, men en ny modell måste samtidigt utformas på ett sådant sätt att budgeten i lågkonjunktur inte kan underbalanseras hur som helst. Ansvarstagande är nämligen inget man kan räkna med. Det är lätt hänt, oavsett om det handlar om politiker eller direktörer, att man bara brassar på, särskilt om man räknar med att någon annan, exempelvis staten, ska står där med hjälp om det går snett. Regeringen fortsätter här att uppvisa ett föredömligt beteende, genom att hålla igen och vägra lösa ut både konkurshotade bilfabriker och krisande kommuner.