Ledare: Alla ska med på båten

Inga tvivel. När Facebook ska till stan får ingen säga emot.Foto: JANERIK HENRIKSSON / SCANPIX

Inga tvivel. När Facebook ska till stan får ingen säga emot.Foto: JANERIK HENRIKSSON / SCANPIX

Foto: JANERIK HENRIKSSON / SCANPIX

Politik2011-08-12 06:00
Detta är en ledare. Artikeln uttrycker tidningens opinionsbildande linje. Norrbottens-Kurirens politiska etikett är oberoende moderat.

Visst är det tråkigt med jantelag, missunnsamhet och folk som är rädda för varenda liten förändring. Men det får inte bli så att alla som kritiserar ett byggprojekt eller en näringslivssatsning ska brännmärkas. Luleå får inte bli ett pöbelvälde.

Det har inte gjorts någon Natura 2000-utredning om etableringen av serverhallarna intill Gammelstadsviken. Både kommunen och länsstyrelsen har sagt ja och Naturvårdsverket har inte haft anledning att överklaga.

När ornitologerna i stället började knorra lovade Karl Petersen 6 miljoner av skattebetalarnas pengar i kompensationsåtgärder till Natura 2000-området. Sedan dess har fågelskådarna hållit tyst.

En privatperson står dock fortfarande fast vid sitt överklagande, som nu ligger på miljödomstolens bord. Och han gör det till mångas förtret.

Luleå Näringslivs tillträdande vd, Matz Engman, skriver ordagrant så här på sin blogg på Norrbottens-Kurirens hemsida: "Hur kan en privatperson, boende på Porsön, göra sig till självutnämnd talesman för halva Porsön!!!, han bor inte nära området, inte ens ser området från sin lägenhet, inte velat komma till möten för att ges möjlighet att ta del av all information, inte äger mark i nära anslutning till området........ KAN ges möjlighet att fördröja en så här viktig investering för Luleå och Norrbotten, ja för hela Sverige, utan att det kostar honom något. Alla andra tillstånd är klara för byggnation.......och det kan gå så illa att denna möjlighet går Luleå förbi."

Det kan sluta illa om man försöker piska upp en hatstämning mot personen som överklagat. Fråga bara Naturskyddsföreningen i Norrbottens tidigare ordförande Bep Weijand. När hon kritiserade placeringen av Ikeas varuhus i Haparanda fick hon ta emot flera osmakliga mejl och en flaska kastades in genom ett fönster till bostaden.

Ska man ändå säga något om rättsprocessen tycker jag miljödomstolens saktfärdighet är mer oroande än att en privatperson väljer att sätta sig emot. Företagare behöver snabba besked och det är orimligt att alla lagmän tillåts ta semester samtidigt.

På måndag arrangeras ett informationsmöte om serverhallarna och allmänheten är välkommen dit för att lyssna och ställa frågor. Det är bra, men varför har man inte bjudit in allmänheten i ett tidigare skede? Det låter konstigt att informera i det här läget, när det enda som verkar hindra grävskoporna är en lagprövning.

Luleå har arbetat med att få den här etableringen sedan 2009. Av vad jag kan förstå har man gjort det i hård konkurrens, och just nu verkar Luleå vara förstahandsvalet för det hemliga amerikanska IT-företaget, som alla säger är Facebook. Förberedelserna har kostat pengar. Och skulle etableringen inte bli av är det en stor prestigeförlust, inte minst för Matz Engman och Karl Petersen.

I en demokrati kan dock inte alla dra åt samma håll. Inte ens när det gäller viktiga etableringar som kan skapa framtidstro, arbetstillfällen och stärka kommunens varumärke.

Den här historien får mig att tänka på något som svenska akademiens ständige sekreterare Peter Englund skrev i en debattartikel som publicerades i flera tidningar hösten 2009.

"Det inte är tvivel, ifrågasättanden och avvikande åsikter som gör ett samhälle svagt, utan istället frånvaron av detsamma".