Ledare: Äldres rätt att välja

TVÅNGSBEHOV. Maud Olofsson (C) vill att den frivilliga valfrihetslag som Maria Larsson (KD) tagit fram blir obligatorisk.

TVÅNGSBEHOV. Maud Olofsson (C) vill att den frivilliga valfrihetslag som Maria Larsson (KD) tagit fram blir obligatorisk.

Foto: Tobias Lundgren/Scanpix

Politik2010-03-09 06:00
Detta är en ledare. Artikeln uttrycker tidningens opinionsbildande linje. Norrbottens-Kurirens politiska etikett är oberoende moderat.

Politiker petar för mycket i våra liv, är en av Göran Hägglunds nya givar. Detta efter att den kristdemokratiske partiledaren gjort något av en kovändning - partiet är ju känt för förmynderi och överdriven omsorg.

Några exempel: Kristdemokraterna vill minska införselkvoten av alkohol och ha mer offentligt finansierat föräldrastöd. På folkhälsoområdet, där kristdemokraten Maria Larsson är ansvarig minister, avsattes nyss 45 skattemiljoner till tre års försöksverksamhet med "hälsocoacher" för gruppen yngre pensionärer.

Inte några idealiska ställningstaganden för ett parti som påstår sig vilja överge detaljpetande och förmynderi.

Men till socialminister Göran Hägglunds och äldre- och folkhälsominister Maria Larssons försvar måste samtidigt sägas, att under deras tid i Socialdepartementet så har huvudinriktningenvarit mer frihet på välfärdsområdet.

Det obligatoriska vårdvalet gör att landstingen inte längre kan välja bort patienternas rätt till valfrihet. Inom äldreomsorgen har den frivilliga lagen om valfrihetssystem, lov, kommit till.

Denna lag, som ger kommunerna möjlighet att låta brukarna välja mellan olika aktörer inom exempelvis hemtjänsten, har hittills införts i drygt 80 kommuner. Haparanda har gjort det, Boden har gjort det, och i Övertorneå hänger det på en fullmäktigeledamot om valfrihetsplanerna ska bli verklighet.

80 kommuner är förvisso en frihetlig framgång, men det är ändå beklagligt att inte ens en tredjedel av landets 290 kommuner har insett värdet av valfrihet. Ingenting talar för att äldre inte skulle vilja välja. Tvärtom. Leif Wikman, som utrett boendesituationen i Luleå, beskrev under ett seminarium i måndags den stora 40-talistgenerationen på väg in i pensionering som en kravställande generation. Seminariet, arrangerat av PRO och ABF, handlade om trygghetsboende, en boendeform mittemellan eget och dagens äldreboende som anses ha framtiden för sig. Och de kravställande äldre kommer inte att nöja sig med fler boendeformer. Man vill ha samma valmöjligheter som andra; det är bara att titta på hur gruppen agerat i debatten om "pensionärsskatten" där man med emfas krävt samma villkor som yrkesarbetande. I Luleå har de styrande Socialdemokraterna med bestämdhet avvisat loven. De utmanas nu av den borgerliga Lulealliansen som går till val på att införa lagen. Centerpartiet nöjer sig dock inte med att lita till lokala politiska krafter. "Det är inte acceptabelt att det på sikt finns kommuner som vägrar släppa makten till de äldre", skriver partiledaren Maud Olofsson och socialutskottets ordförande Kenneth Johansson (C) i Svenska Dagbladet (3/3). De vill göra lagen om valfrihetssystem obligatorisk. Ett bra förslag. KD har rätt i att politiker bör lämna över mer makt till medborgarna. Då kan det ibland behövas lagar som tvingar dem.