Ledare: Äganderätt är grunden

DIN BORG. Skyddet bör stärkas för människors hus och hem.

DIN BORG. Skyddet bör stärkas för människors hus och hem.

Foto: FREDRIK PERSSON/Scanpix

Politik2011-03-17 06:00
Detta är en ledare. Artikeln uttrycker tidningens opinionsbildande linje. Norrbottens-Kurirens politiska etikett är oberoende moderat.

De nya gruvsatsningarna i Pajala tas emot med applåder. Nytt hopp föds i en utflyttningsbygd.

Miljööverdomstolens ingripande mot LKAB:s verksamhet i Svappavaara väcker oro för att hela bygden ska dö ut om jobben försvinner. Riksdagsledamoten Sven-Erik Bucht (S) reagerar med att döma ut myndigheternas agerande i Svappavaara som orimligt; han vänder sig i en interpellation till statsministern och undrar om regeringen tänker införa krav på ökad samhällsekonomisk hänsyn vid miljöprövningar.

I Norrbotten är människor ofta gruvornas goda vänner. Men inte alltid. Gruvbrytning innebär, så att säga, inte bara guld och gröna skogar, utan även stora påfrestningar för både miljö och människor.

För den som tvingas iväg från hus och hem när gruvbrytningen drar fram blir de negativa verkningarna som allra mest påtagliga. Tvångsinlösen av bostäder och fastigheter blir ibland följden när gruvor eller annan industri kolliderar med övriga samhället. När då principen om att "mitt hem är min borg" bokstavligen skakas i grunden blir vikten av en stark, lagfäst äganderätt uppenbar.

Tyvärr är hemmet inte alltid vår borg i så hög utsträckning som vi önskar och skulle vilja tro. Minerallagen gynnar till exempel i hög grad den som utvinner mineralerna.

Och runtom i landet ser vi alltfler exempel på hur möjligheten till tvångsinlösen av fastigheter missbrukas.

Centrum för Rättvisa, en stiftelse som har till uppdrag att värna medborgarnas fri- och rättigheter, konstaterar att tvångsinlösen och expropriation av människors egendom förr brukade göras för att röja väg för allmänna vägar och offentliga byggnader, men idag är det oftast privata företag som politiker och tjänstemän gärna vill förse med andras mark. Detta trots att markförsäljning till företag inte generellt kan anses tillhöra de "angelägna allmänna intressen" som grundlagen kräver för att en enskild ska tvingas avstå sin egendom. Tvångsinlösen är dessutom tänkt att användas enbart som en sista utväg.

Tyvärr är det ofta svårt för en enskild medborgare att hävda sin äganderätt gentemot starka privata och offentliga aktörer.

Alliansen har gjort insatser för att förbättra förutsättningarna. Ersättningsnivåerna vid expropriation har höjts. Nu vill regeringen höja ersättningen ytterligare i de fall en exproprierad fastighet är tänkt att generera vinst i framtiden. "Höjd ersättning innebär även att äganderätten förstärks", konstaterar regeringen.

Det är bra, men mer går att göra.

Regeringen bör se över dagens hantering av markexpropriation. Och vad gäller minerallagen har riksdagsledamoten Krister Hammarbergh (M) motionerat om ett intressant förslag: att även människor vars fastigheter ligger utanför ett koncessionsområde men ändå drabbas av förmögenhetsskada på grund av gruvbrytning ska kunna få ersättning.

Äganderätten är en grundläggande princip i ett civiliserat samhälle. Att stärka den handlar om mer än pengar - det handlar om respekt för människovärdet.