Låsta dörrar ökar insynen?

Politik2006-10-10 06:00
Detta är en ledare. Artikeln uttrycker tidningens opinionsbildande linje. Norrbottens-Kurirens politiska etikett är oberoende moderat.
I MORGON är det gruppledarsammanträden i landstingshuset vid Röda havet i Luleå inför torsdagens fullmäktige­möte. Det känns extra viktigt när sossarna nu tänker strypa insynen. Den som har beställt mörkläggnings­gardinerna och pytsarna med svartfärg är faktiskt självaste demokratirådet Britt Westerlund (s).
Hon och hennes parti har fått för sig att man stärker demokratin om man stänger åhörare och journalister ute från landstingsstyrelsens sammanträden i fortsättningen. Mycket märkligt. Jag inbillade mig att ju mer medborgarna får veta om processen i landstingshuset ju bättre är det, men demokratirådet tycker tvärtom. Att hon inte gick ut på gator och torg och förklarade det före valdagen !
"Minskad demokrati" hade väl varit en passande
valslogan ?

Slutna rummets demokrati och insyn
Enligt Britt Westerlund så blir det en mer öppen diskussion vid landstingsstyrelsens sammanträden om inte
journalister och allmänhet finns på plats. Hon förordar alltså det slutna rummets demokrati och insyn.
I stället vill hon ge landstingsfullmäktige lite större betydelse genom att mer av debatten förs där. Jaha, men vad förändras av att man kör ut journalister och åhörare från landstingsstyrelsens möten ? Samma beslut kommer ju ändå att fattas i landstingsstyrelsen innan de hamnar i fullmäktige.
Det ger inga livligare debatter att låsa dörrarna till landstingsstyrelsens möten. Däremot kan det i många fall bli mindre möjligheter att diskutera olika frågor offentligt före beslut. Och det är väl det som är viktigast för demokratiutskottets ordförande Britt Westerlund. Ju mindre
insyn och debatt desto bättre, tydligen.
Det är rent snömos att påstå att man stärker demokratin i landstinget genom att stänga dörrarna till styrelsens möten. Man försvårar däremot insynen, gör det svårare att följa den politiska gången och ärenden kan lättare för­svinna igenom beslutskvarnen utan debatt. Ett demo­kratiråd som jobbar i den riktningen har all anledning att fundera över om det inte är osedvanligt lämpligt att nu lämna uppdraget inför den nya mandatperioden.