Krönika: Skönt med svalare debatt

Medierna har själva börjat tröttna på ensidig larmrapportering i klimatfrågan.

Politik2008-06-20 10:11
Detta är en ledare. Artikeln uttrycker tidningens opinionsbildande linje. Norrbottens-Kurirens politiska etikett är oberoende moderat.

Nu är det midsommar. Och i linje med gott svenskt tungsinne dags att säga: ”Nu går vi mot mörkare tider”. Och kalla vintern. Förhoppningsvis hinner det ändå bli lite varmare innan det blir kallare.

Inom politiken brukar det dock svalna rejält under sommaren. Under industrisemestern går som bekant hela Sverige i ide, så även politiken. På landets redaktioner går journalister omkring och svär över bristen på utspel och pressmeddelanden, som om det vore politikernas förbannade skyldighet att producera nyheter.

För de sex (s)-märkta riksdagsledamöter från Norrbotten som i går samlats i solen på Gultzaüudden i Luleå ser det ljusare ut. De kan glädjas åt en lugnare period. Som socialdemokraternas distriktsordförande Kristina Zakrisson, Kiruna, påpekade har riksdagsledamöterna ”egentligen inte semester”. ”Vi kommer att dyka upp på en del marknader och festivaler”, lovade (hotade) också Fredrik Lundh, Luleå. Men särskilt betungande blir nog ändå inte denna sommarturné.

Någon turnéupptakt var det heller inte tal om. Snarare en avslutningsträff för att sammanfatta det gångna året.

”Det är kallt i Stockholm”, sade Leif Pettersson, Boden. Och syftade kanske både på gårdagens väder i huvudstaden och på det politiska livet i oppositionskylan, utestängda som han och hans kumpaner är från maktens varma och trygga boning. ”Det är oerhört frustrerande”, berättade Kristina Zakrisson; ”Det hjälper inte hur hårt vi än trycker på Nej-knappen”. Hon lät nästan lite förvånad.

Alla var de upprörda över hur människor ”piskas blodiga” i det borgerligt styrda Sverige, som blivit så hårt och kallt. Och värre lär det bli, när många människor enligt Leif Pettersson snart kommer att köras ut ur socialförsäkringssystemen och tvingas in i ”köerna utanför socialkontoren”. Fredrik Lundh var i sin tur extra orolig över den svalnande ekonomin.

Dystra prognoser. Men att det blir kallare kan faktiskt ibland också vara en god nyhet.

Under de senaste tio åren har det inte varit någon global temperaturökning och sedan 2005 sker faktiskt en avkylning, trots en ökning av mängden utsläppt växthusgas. Och även temperaturen i rapporteringen om klimatförändringarna har sjunkit på senare tid. Medierna har börjat tröttna på sin tidigare så överhettade, ensidiga och okritiska larmrapportering. Nu letas det nya vinklar. Och då är det inte längre tabu att låta avvikande röster – som egentligen inte är speciellt avvikande – komma till tals.

P1 har i veckans avsnitt av Vetandets Värld uppmärksammat några av de kritiska röster som inte gått med på att upphöja FN:s klimatpanel till allvetande orakel. Oceanografer, naturgeografer, fysiker och andra påpekar uppenbara brister i de klimatmodeller FN:s klimatpanel använder. En del ser alternativa förklaringar till uppvärmningen av jorden än människan. En och annan dristar sig till och med till att ifrågasätta den förutspådda globala febern.

Rickard Lundin, forskare vid Institutet för rymdfysik, är en av dem som anser att vad solen har för sig har stor inverkan på jordens klimat. Enligt hans analyser är det möjligt att vi nu står inför en period av mindre solaktivitet och sjunkande temperaturer. Så kanske går vi verkligen mot svalare tider.

gustaf.blomberg@kuriren.com