Krönika: Skaka liv i Döda torget i Gällivare

Politik2006-08-09 06:00
Detta är en ledare. Artikeln uttrycker tidningens opinionsbildande linje. Norrbottens-Kurirens politiska etikett är oberoende moderat.
DÖDA TORGET i Gällivare må vara gamla kommunalrådet Ulf Sundbergs (s) livsmonoment, men nu måste det öppnas upp och ges liv igen. Folkomröstningen med alternativen att
torget antingen ska se ut som idag eller i stort sett som idag utan trafik är närmast ett hån mot väljarna.
Makthavarna visar att folket egentligen inte har något att säga till om. När sossarna inte klarar av att enas internt så plockar de
fram två närmast identiska alternativ att rösta om och
stoppar alla andra. De vågar inte ens ge moderaterna och folkpartiet det alternativ som är bäst för Gällivare - att öppna torget igen.
Nej, dra i nödbromsen och stoppa folkomröstningen!
På bara två veckor samlade företagare i Gällivare in nästan 900 namn för en bredare folkomröstning. Men den frågan behandlas först efter valet av kommunfullmäktige

Ett jättelikt torg
Torget i Gällivare är ovanligt stort. Närmast jättelikt jämfört med i andra kommuner. Ett ställe som gjort för torgskräck. Det för tankarna till giganterna som jag sett ute i Europa där det kryllar av människor. Men i Gällivare kan man en solig
sommardag se några enstaka personer som i sakta mak drar cyklar över torget eller hukar på någon bänk och småpratar. Hur kan man hålla sig med en så död yta mitt i centralaste delen av kommunen?
Inte är det konstigt att
handlarna söker sig bort.
Mikael Isaksson på Inter­flora var med före avstängningen för mer än 15 år sedan, men nu flyttar han.
"Vi skriver nytt kontrakt på ett nytt läge nästa vecka. Och om ett år löper ICAs kontrakt ut. Antagligen töms det hus vi sitter i just nu", säger han.

"Säljer bättre"
Kjell Hansson på
Statoil, "Firro" som alla tror att han
heter, var en driv­ande kraft bakom namninsamlingen.
"Min egen verksamhet mår bara bra av att centrum är svåråtkomligt. Det underlättar för mig själv att sälja matvaror. Ändå driver jag på för att man ska öppna centrum så att vi får mer liv och rörelse och ett mer lev­ande centrum. Bor jag kvar vill jag inte heller på äldre dagar ta rullatorn för att ta mig ut till industriområdet för att köpa mat."
Det är lätt att förstå syn­punkterna. De socialdemokrat­iska politikerna i Gällivare är på god väg att kväva centrum och vill att väljarna ska få be­stämma om det ska ske snabbt eller blixtsnabbt.

Moderaterna kan bli störst
Moderaterna har startat val­rörelsen tidigt med stort engagemang och driver också frågan om ett öppnare centrum i valet.
"Tänk om en majoritet i Gälli­vare skulle rösta blankt i folkomröstningen samtidigt som vi ökar rejält i kommunvalet", drömmer Eva Alriksson.
Det kanske är optimistiskt i överkant, men tillräckligt många kan rösta blankt för att politikerna måste ta viss hänsyn till opinionsyttringen. Och det är väl inte heller otänkbart att moderaterna blir största partiet efter valet. Flesta medlemmarna har de redan.
Socialdemokraterna har
tretton, moderaterna tio och vänsterpartiet nio mandat
idag Som största parti skulle förstås moderaternas styrka öka i olika frågor. Inte minst när det gäller skolan där man driver på både för nödvändiga omstruktureringar och ökad kvalitet.
"Det är inte rimligt att åtta av tio mattelärare är obehöriga idag!", menar Eva Alriksson som kan vara ordförande i
skolnämnden efter valet.

Enkel operation
Om man öppnar för trafik runt hela torget i Gällivare kommer
det ändå att finnas kvar en mycket väl tilltagen öppen yta. Och några stora pengar kostar det inte heller.
"Plattorna på torget klarar en tyngd på 3,5 ton enligt vad vi låtit mäta upp", säger också "Firro" Hansson. Det betyder att det är relativt lätt att släppa på trafiken.
Storgatan över torget och bort mot Postgatan är ju bara en enda tom och bred yta. Varför har man skapat den? Och till glädje för vilka? Mark i centrala delar av kommuner brukar man använda mer varsamt
Och på både ICA- och Domus-
sidorna av torget är den enkelt att öppna igen. Kanske med
enkelriktad trafik på båda
sidorna.
Men i stället vill sossarna ha antingen ett trafikrent eller
nästan trafikrent torg. Som man brukade bygga på 70-talet.
Men det var då det.

Möjligt protestera
"Det värsta med folkomröstningen är att den kan låsa oss för lång framtid och leda till att varje förändring måste röstas om", säger moderaternas vice kommunalråd Lars Alriksson.
Visst. Men väljarna kan
protestera. De kan rösta blankt i folkomröstningen och de kan markera genom att rösta på de båda öppna partierna
kommunalt, alltså moderaterna och folkpartiet.
Folkomröstningen är en följd
av splittringen inom det social­demokratiska partiet. Och av att repskapet i praktiken förvandlats till en kommun­styrelse som till och med
kommunalrådet Tommy
Nyström (s) måste böja sig
inför.
Det är ingen bra ordning. Men om en månad har väljarna chansen att visa om de inte
accepterar den - eller om de vill skaka liv i Döda torget igen och skapa ett mer levande centrum!