Krönika: Petersen vädjar få sitta kvar
Detta är en ledare. Artikeln uttrycker tidningens opinionsbildande linje. Norrbottens-Kurirens politiska etikett är oberoende moderat.
"Låt mig få ytterligare fyra år som kommunalråd".
Onekligen ett lite udda sätt att försöka få röster. Annars brukar ju politiker försöka argumentera för att väljarna ska ta partiets valsedel - och kanske kryssa för rätt person - för att öka partiet möjligheter att styra kommunen. En enskild politiker som direkt vädjar om att få behålla sin makt i fyra år till är ovanligt. En lite gråtmild önskan av det slaget känns främmande i politiken.
Andra äger frågan
Karl Petersens personvalskampanjer 1998 och 2002 har varit smått osannolikt framgångsrika. Han borde ha stärkts av dem tillräckligt mycket för att inte nedlåta sig till att vädja till väljarna på det här sättet.
Men jag förstår att han känner sig trängd efter alla som talar om metallaren Yvonne Stålnacke som nytt kommunalråd. Hon säger själv att hon inte vill bli det även om hon mot all förmodan skulle få fler personkryss än Petersen. Och trots representantskapets beslut i vintras om att kryssen ska avgöra. Men jag tror faktiskt inte att hon äger den frågan om hon får flesta kryssen. Då finns det andra starka krafter som träder in på arenan. Den här gången finns ingen Björn Rosengren som håller metallarna på mattan.
Dessutom finns det anledning att komma ihåg att Karl Petersen före valet 2002 sa att han inte skulle utmana dåvarande kommunalrådet Ulla Ölvebro - och ändrade strax före valet. Efter valet drev han också på för att kryssen skulle avgöra och det blev våldsam turbulens innan Ölvebro till sist avgick.
Gamla landstingsrådet Yvonne Stålnacke har ju puttat bort Margareta Lindbäck som andranamn i partiet kommunalt och hon är inte den som håller sig i bakgrunden. Även om hon har varit väldigt osynlig hittills som kommunpolitiker. Häromdagen fördes hon dock fram som "kommunalrådskandidat" i ett TV-inslag och i kommunens informationstidning Vårt Luleå är det också hon som på en helsida utvecklar vad socialdemokraterna står för kommunalt.
Det har orsakat frågor förstås. Men det som ställt till mesta oredan var nog ändå deklarationen i våras att Yvonne Stålnacke skulle vara kommunalråd på hemmaplan. Karl Petersen skulle få mer tid att agera utåt i kontakter med andra kommuner, lite av både riks- och regionpolitiker.
Hemma eller utanför?
"Nu har jag chansen jobba utanför kommunen. Det är en god idé att prata utveckling, kultur och samarbete med andra kommuner. Luleå är starkt i Fyrkanten. Vi har Bodensamarbetet och jag ska jobba med Bottenviksbågen", förklarade Karl Petersen i Kuriren.
Inte konstigt att det uppstått oklarheter om ett kryss på Karl Petersen är ett kryss för ett hårt jobbande kommunalråd hemmavid eller ett kommunalråd som håller sig en bit utanför det löpande- även om han är ordförande i kommunstyrelsen.
Det känns redan att det spretar lite i ledningsfrågan. Om sossarna regerar vidare vet man inte om Petersen eller Stålnacke blir den egentliga ledaren. Och det är de själva som har skapat oredan genom att offentligt gå ut och ange arbetsfält. Varför de gjorde det? Förmodligen för att slippa samma stridigheter inom partiet som i samband med de båda senaste valen.
Grönare Petersen
Annars är det intressant att Karl Petersen säger att han vill vika de fyra närmaste åren åt landsbygden och skärgården. Ja, en öppnare flört med miljöpartiet och centern är svår att tänka sig. Men Börje Lööw i vänsterpartiet då? Är han rökt som samarbetspartner eller måste han få gröna fingrar för att behålla sin välavlönade post om vänsterblocket behåller makten?
Nu har centerns nya gruppledare Camilla Hansen mycket tydligt deklarerat vad som gäller för hennes parti - det är alliansen och inget annat. Och andra inom alliansen påstår att hon kanske är den som brinner allra mest för det borgerliga samarbetet. Så lite grönare ögon räcker inte, Petersen.
Miljöpartiet lär vara enklare att få med i båten. Partiet som sålde sig för lite ekomjölk i vintras Men samtidigt kräver man nu mycket mer för att samarbeta, påstår gruppledaren Annika Eriksson. Och det lär man nog även inom alliansen, som hon tidigare fört samtal med, ha noterat.