Krönika: Lägg energin på kärnkraften
Vind och sol är inga realistiska alternativ inom en överskådlig framtid.
Detta är en ledare. Artikeln uttrycker tidningens opinionsbildande linje. Norrbottens-Kurirens politiska etikett är oberoende moderat.
unika förutsättningar att bli ett elbilsland att räkna med; gott om koldioxidfri el, mycket kunskap om fordonsteknik och elektronik, och så det svenska miljöengagemanget förstås. MAN KUNDE LAGT TILL vår kärlek till bilar. Svenskar gillar stora och törstiga åk, så det gäller att de framtida elbilarna väger tungt och mullrar mycket. Då finns det goda förutsättningar för Leijonborgs vision. Men som han själv erkänner, så har vi ju "spelat bort bra utgångslägen förr." Kärnkraftspolitiken i Sverige är ett exempel på en sådan rejäl energifadäs. Men nu verkar kärnkraften kunna få lite ny vind i seglen. I och med klimatdebatten har de fossila bränslena gått upp i topp på listan över otäckingar bland energislagen. FN har till och med lyft fram kärnkraft som ett bra alternativ till oljan och kolet. Häromdagen släppte industriländernas samarbetsorganisation OECD genom sin energibyrå IAE en ny rapport där svensk energipolitik granskats. "Vi anser att det behövs ett bestämt och långsiktigt beslut om kärnkraftens framtid", sade IAEs chef Nobua Tanaka, när han presenterade rapporten, och uppmanade regeringen "att intensifiera sina ansträngningar att klargöra kärnkraftens roll i den svenska energimixen". I DEN MIXEN spelar kärnkraften en huvudroll. De som, likt den svenska miljörörelsen, fortsätter att drömma om avveckling, står därför med en tung bevisbörda när de hävdar att kärnkraften går att ersätta. Vilka är de möjliga alternativen? Med sina en och en halv promille av dagens svenska energiproduktion är vindens krafter inget alternativ inom överskådlig framtid. Och sol finns inte ens med på kartan än. Ansvarige ministern Maud Olofsson (c) ligger lågt. Kärnkraften har ju slitit sönder
borgerliga regeringar förut. Men någon gång måste det vara dags att sluta ladda batterierna och sätta lite fart. MED EN BORGERLIG REGERING, ett förändrat centerparti och ett miljöparti utan inflytande över energipolitiken borde förutsättningarna vara goda för att låta kärnkraften komma in i värmen igen.