Krönika: Klimatdebatten osar av brunt svammel
ENDA LÖSNINGEN. Många kom till klimatmötet i Köpenhamn förvissade om att veta vad världen behöver.
Foto: Anja Niedringhaus/AP
Detta är en ledare. Artikeln uttrycker tidningens opinionsbildande linje. Norrbottens-Kurirens politiska etikett är oberoende moderat.
rätlinjigt enkelspåriga bland naturvetare och politiker. För oss mindre tvärsäkra osar resonemangen betydligt värre än koldioxiden. Kompromisslöshet, totala
politiska anspråk, demokratiförakt och prat om den enda möjliga lösningen; vi har hört det förut och det låter mer brunt än grönt i mina borgerliga öron. Detsamma gäller den obehagliga elitismen hos dem som vill låta experterna ta över. För att inte tala om de gatans politiker som demonstrerat utanför klimatmötet i Köpenhamn, och som utsett sig själva till folkets verkliga företrädare, tydligen till skillnad från de förhandlande politikerna, varav i alla fall många utsetts i demokratiska val. Klimatdebatten tar verkligen inte fram det bästa hos folk. Miljöminister Andreas Carlgren (C) och hans kollegor som sprungit runt i Bella Center i Köpenhamn har inte heller varit någon rolig syn. Det är beklämmande att se hur säkra politiker anno 2009 är på sin förmåga att till och med kunna ta sig an världens väder. Dessutom med metoder som misslyckats förut. Ta idén om att ge ekonomiskt stöd till mindre utvecklade länder för att de ska kunna ställa om i klimatvänlig riktning. I årtionden har biståndspengar hällts över samma länder, utan någon tydlig positiv effekt. Varför skulle klimatbistånd fungera bättre? Inte ens de pengar som staten delar ut till kommunerna i lilla Sverige hamnar rätt. Utvecklingsländerna tackar naturligtvis och tar emot alla pengar de kan få. Samtidigt har de, och länder som Kina och Indien vilka befinner sig någonstans mittemellan, varit misstänksamma mot den rikare delen av världen. Misstanken gäller att väst ska lämpa över för mycket av utsläppsminskningsbördan på andra, och förvägra den fattigare delen av världen de utvecklingsmöjligheter som en gång tog de idag rika ur fattigdomen. Det är ju lätt att sitta i välståndstoppen och prata om att dra ned på utvecklingstakten. Klimatvännerna i väst kan som svar på tal alltid hävda att de gör fattiga en tjänst. Varmare väder sägs ju hota att dränka hela länder i havet. Men om den rika världen verkligen vill hjälpa finns det betydligt säkrare, billigare och mer framkomliga vägar än att försöka finjustera världens temperatur.