Krönika: Gymnasiebyn snart halverad?

Politik2006-08-28 06:00
Detta är en ledare. Artikeln uttrycker tidningens opinionsbildande linje. Norrbottens-Kurirens politiska etikett är oberoende moderat.
SKANDINAVIENS mest spännande skolprojekt invigs i Luleå i dag, enligt förhandsreklamen så här i valtider. Med tal av kommunalrådet Karl Petersen (s) och utbildningsminister Ibrahim Baylan (s).
Men jag undrar om de är särskilt stolta Och vad BUN-ordföranden Ingrid Norberg (s) tänker när hon får nyckeln till Gymnasiebyn överlämnad av Petersens närmaste, än så länge, tekniska nämndens ordförande Margaretha Lindbäck (s).
Det blir knappast den stora balunsföreställning för det socialdemokratiska partiet tre veckor före valet som man tänkt sig.

Får sy in kostymen
Sanningen är ju att Gymnasiebyn, i vilken 500 miljoner har plöjts ner, i stället blir ett monument över en förgången tid. De dagar då den kommunala skolan fri från konkurrens med automatik skulle husera i kalla utbildningsfabriker i jätteformat med alla problem de har medfört för både lärare och elever. Fjärran från Sörgårs­idyller med små skolor som låg inbäddade i björkdungar och med svenska flaggor på farstukvisten.
Visst, man slår sig för bröstet och pekar på att nästan alla nationella gymnasieprogram finns i den nya Gymnasiebyn. Men hur länge då? Om antalet elever ganska snart halverats blir ju kostymen alltför stor och då gäller det att sy in den ordentligt. Och det campusliknande området måste fyllas med helt andra verksamheter.

Tio friskolor i Luleå?
Alternativen till den kommunala skolan duggar ju tätt i Luleå just nu. Friskoleprojekt dyker upp på löpande band. Två nya friskolor är redan i gång i och med att Nya läroverket startade förra veckan och sedan tidigare finns NTI-gymnasiet. Ansökningar för ytterligare åtta friskolor i Luleå till ligger bara och väntar på positiv behandling av skolverket. Trots att sossarna i Luleå försöker bromsa.
Tala om en plötslig ketchupeffekt.
Och det är på gymnasiesidan som det rör sig allra mest. Mycket pekar därför på att Gymnasiebyn ganska snart börjar tömmas på elever. Kanske tusentalet färre redan om ett par år på grund av friskolor och lägre födelsetal. I dag finns 2.800 gymnasieelever i Luleå. Startas alla friskolor som planeras så halveras antalet elever.

Försöker hyra ut
Det talas redan om att kommunen framöver kan börja försöka hyra ut lokaler i Gymnasiebyn till friskolor! Bättre det än att det står tomt, förstås.
Men frågan är om det finns intresse för det. NTI-gymnasiet har redan tackat nej till ett sådant erbjudande. Friskolorna söker sig nog också en annan friare miljö än den som Gymnasiebyn erbjuder.
Kanske klämmer kommunen så småningom in centrums enda kvarvarande kommunala högstadieskola i Gymnasiebyn. Kanske flyttar man in kommunala förvaltningar i tomma lokaler framöver.
Nog blir dagens invigning lite märklig. Fullt ös med statsråd, hemvärnets musikkår, överflygning av F 21, rockkonsert och bankett på kvällen. Allt planerat för en jättefest när den kommunala fabriksskolan invigs. Den som de ledande politikerna i Luleå satsade friskt på därför att de inte förmådde se in i framtiden och de nya kraven på ny modernare skolformer från kommuninvånarna.
Visst, friskolor fanns söder­över, men i Luleå trodde man aldrig på sådana nymodigheter. Där skulle allt vara som det alltid varit.

Korken ur flaskan
Inte heller trodde väl någon av de ledande politikerna att kommunens tilltänkta skolchef Gunvor Selberg tillsammans med sossarnas tidigare ordförande i barn- och utbildningsnämnden Britt-Marie Nordström skulle gå i spetsen för den nya utvecklingen! Eller att gamla landstingsrådet Toivo Hofslagare (s) skulle finnas med i bilden som aktiv i kulisserna. Han hade ju aldrig profilerat sig som het anhängare av alternativ till offentliga verksamheter.
Det var ändå de som drog korken ur flaskan och fick upp ögonen på andra att intressera sig för friskolor. Därför har man i dag fullt upp på skolverket att sortera och granska nya ansökningar från Luleå.
Och därför känns också dagens invigning av Gymnasiebyn som något lika otidsenligt som gamla folkskolans Sven i Tallbacken.