Krönika: Bodensare styr över missbruksmotor

Politik2008-05-23 06:00
Detta är en ledare. Artikeln uttrycker tidningens opinionsbildande linje. Norrbottens-Kurirens politiska etikett är oberoende moderat.
BODENS FÖRETAGSKLIMAT har uppmärksammats en del på sistone. För några veckor sedan diskuterades företagandets förutsättningar i kommunen av medborgare och politiker, under ett möte inom ramen för den så kallade Bodendialogen. Huruvida förutsättningarna var bra eller dåliga rådde det då delade meningar om. Sedan kom Svenskt Näringslivs rankning där Boden hamnade bäst till av Norrbottens kommuner. 96e plats är kanske inte så mycket att skryta med, men ändå. Diskussion blev det i alla fall igen. Rankningar är mediernas älsklingar. Vem är bäst, sämst, uppstickare, sjunkbomb? Tydliga tabeller tycks ge tydliga svar. Men ofta säger topplistorna
bara en liten del av sanningen. Svenskt Näringslivs rankning lägger stor vikt vid vad företagarna själva tycker. Många nya företag ett år räcker alltså inte om kommunen dessutom råkar ha landets gnälligaste företagare. Men tillhör nu framtiden företagarna, som många politiker hävdar, kan de ju vara värda att lyssna till om och när de höjer rösten.

ATT BODENS KLIMAT faktiskt kan skapa drivna och företagsamma personer, är Stina Honkamaa ett levande bevis på. Snabb karriär inom reklambranschen, utnämnd till årets supertalang av tidskriften
Veckans affärer, sedan i januari Sverigechef för Google. Och bara 35 år gammal.

Tillfälligt tillbaka i forna hemstaden talade hon i går om marknadsföring på internet inför en publik av församlade företagare. Då passade hon naturligtvis på att marknadsföra en och annan ny produkt från det företag hon själv styr, betraktat som ett av världens mest innovativa. Stina Honkamaa slog även ett slag för att göra reklam via nätet. "Inget ont om Drottninggatan i Boden men med internet får ni plötsligt hela världen som skyltfönster", sade hon.

PRECIS SOM STINA Honkamaas karriär är Googles historia en framgångssaga. Företaget föddes i ett garage i Kalifornien, där två unga amerikanska
studenter utvecklade den sökmotor för internet som blivit en världssuccé. Idag är Googles andel av den amerikanska
sökmarknaden på internet nära 60 procent. Företaget har till och med gett upphov till ett begrepp; att "googla"; det vill säga söka information på nätet.

Även i Sverige, världens mest uppkopplade land, dominerar Google sökmarknaden. Stina Honkamaa berättade att lilla Sverige ofta nämns i stora internationella sammanhang. Inga surfar så mycket som vi. Vilket inte bara är bra. När googlandet går upp går annat ner. Som arbetstid, till exempel. Det privata surfandet på arbetstid ökar. I snitt surfar anställda bort 48 minuter per dag visar en europeisk undersökning . Hurra, säger de som länge drömt om 35-timmarsvecka.

MEN FÖR ARBETSGIVAREN innebär det förlorad tid, bortkastade pengar och mindre bandbredd när anställda ägnar arbetsdagen åt porr, poker och aktieplaceringar.

De företag som drabbas hanterar problemet på olika sätt; regler, spärrar, filtrering. Vill man vara mer företagsam finns ju alltid möjligheten att köpa in sig i något av de onlineföretag som levererar olika varor och tjänster via internet. Kan man inte få slut på googlemissbruket så varför inte se till att i alla fall tjäna en hacka på det?