Krönika: 11 september: Tio år senare

AMERIKA HÄMTAR SIG. September 11 Memoria invigs på söndag, tio år efter terrorattackerna mot World Trade Center.

AMERIKA HÄMTAR SIG. September 11 Memoria invigs på söndag, tio år efter terrorattackerna mot World Trade Center.

Foto: Mark Lennihan

Politik2011-09-10 06:00
Detta är en ledare. Artikeln uttrycker tidningens opinionsbildande linje. Norrbottens-Kurirens politiska etikett är oberoende moderat.

Föreställ dig att du kliver ombord på ett flygplan. Du är på väg hem.

Det är tidigt på morgonen och du har timmar av tristess framför dig.

Flygvärdinnorna går igenom säkerhetsrutinerna.

Du bläddrar lite i en tidning. Det är trångt och
obekvämt.

Planet lyfter.

Du befinner dig tusentals meter ovanför marken men litar på att piloten ser till att du landar lugnt och säkert. För det är så det brukar gå till. Du slappnar av och sluter ögonen.

Föreställ dig i stället att du befinner dig ombord på något av de fyra plan som kapades den 11 september 2001.

Nu är du i stället i händerna på mördare. Det finns ingenstans du kan ta vägen. Och det finns inget du kan göra för att förhindra en säker död.


Under hela kalla
kriget ägnade sig amerikanerna åt att förbereda sig på ett fientligt angrepp. Pentagon spenderade enorma summor på "missilsköldar", vanliga amerikaner grävde skyddsrum och i skolorna vevades informationsfilmer som visade hur man
lämpligast överlever en atombomb.

Attacken kom aldrig från några långväga kärnvapenmissiler. Den kom i stället från fyra fredliga passagerarflygplan, tillhörande amerikanska flygbolag.

På söndag är det tio år sedan terrorattackerna drabbade USA den 11 september 2001 och sekvenserna med flygplan som kraschar in i tvillingtornen har visats fler gånger än någon kan räkna. Men förutom de brinnande skyskraporna har också en annan bild etsat sig fast i mitt minne: Tv-bilderna av jublande folkmassor på Västbanken. Människor som i triumf gav sig ut på gatorna för att fira att 3.000 oskyldiga dödats - bara för att de råkade vara amerikaner!

Det vore korkat att påstå att stora starka USA aldrig skulle ha begått fruktansvärda dåd. För det har USA, och sett till antalet civila dödsoffer överstiger dessa 11 september-attackerna med råge. Men att tänka sig det omvända, att amerikaner skulle ge sig ut på gatorna för att fira dödandet av tusentals civila är omöjligt.

Orsaken är att Amerika i allt väsentligt är ett gott samhälle. Det är amerikanerna väl medvetna om. Och det kan vara en av förklaringarna till att den stora vågen av islamistisk terrorism, som man förväntade sig efter
11 september, inte har blivit av.


I fjol gjordes
visserligen ett försök till att spränga en bomb på Times Square, men faktum är att inga stora terrorattentat utförts i USA sedan 2001. Enligt Steve Chapman, ledarskribent på Chicago Tribune, beror det inte främst på lyckosamma polisiära insatser eller "kriget mot terrorismen":

"Islam är ingen särskilt fruktsam mark för odling av terrorister. Det gäller speciellt i de frias land. Trots misstänksamheten de möter från sina landsmän sätter amerikanska muslimer värde på vad Amerika erbjuder dem. De uppskattar livet i en demokrati som respekterar deras rättigheter. Människor som lever ett gott liv är inte särskilt benägna att förstöra det med förfärliga våldshandlingar.

För tio år sedan manades amerikanska muslimer av våra fiender att resa sig och slakta sina landsmän.
Al-Qaida torde fråga sig varför det inte blev något gensvar", skriver Steve Chapman.


I dag lever
omkring 30 miljoner muslimer i väst, fler än någonsin tidigare. Vill vi undvika ett nytt 11 september kan vi inte bara skärpa säkerheten
genom övervakning och kontroll. Vi måste också i alla lägen stå upp för frihet och demokrati. Det betalar sig bäst i längden.