Kan LO revolutioneras från insidan?

Problemet är att flödet bort från Socialdemokraterna verkar fortsätta, kampanjerna till trots. Och det kommer att få följder.

Stödet för Socialdemokraterna bland Karl-Petter Thorwaldssons LO-medlemmar är nu nere i 30,6 procent.

Stödet för Socialdemokraterna bland Karl-Petter Thorwaldssons LO-medlemmar är nu nere i 30,6 procent.

Foto: Tomas Oneborg / SvD / TT

Politik2019-10-24 06:00
Detta är en ledare. Artikeln uttrycker tidningens opinionsbildande linje. Norrbottens-Kurirens politiska etikett är oberoende moderat.

Det går inte bra för Socialdemokraterna. Inte ens i det tidigare så starka LO-kollektivet uppger en tredjedel att de skulle rösta på Socialdemokraterna om det vore val i dag, enligt Sifos senaste väljarbarometer. Bland LO-medlemmar är S inte största parti längre. 30,6 procent stöder Socialdemokraterna medan 31 procent stöder Sverigedemokraterna.

Det är en krissituation för Socialdemokraterna och hela den otidsenliga och demokratiskt tveksamma traditionen där de mäktigaste facken bildade pakt med ”det statsbärande partiet”. Som Sifos Toivo Sjörén beskriver för Expressen utgör LO grunden i den socialdemokratiska maktapparaten.

”Jag skulle säga att det här i grunden förändrar bilden av hur LO-medlemmar röstar och det kommer naturligtvis påverka både LO och Socialdemokraterna mycket om det här står sig och utvecklingen håller i sig.”

”Om Socialdemokraterna inte lyckas ersätta LO-medlemmarna med andra väljargrupper är det i grunden regeringsmakten som står på spel för S.”

Detta är en enligt Sjörén bekymmersamt, inte bara för S, utan även för LO:s S-märka ledning, som motverkar medlemmar med andra partisympatier och i varje valrörelse kraftsamlar och kampanjar för en socialdemokratisk regering.

”För LO är det såklart ett stort problem om man inte har medlemmarna med sig, om 70 procent av dem röstar på något annat parti när man ska stödja Socialdemokraterna i en valrörelse. Det gör att det nära samarbetet mellan S och LO sannolikt kommer bli mer ifrågasatt.”

Under åren 2015–2018 skickade LO och dess 14 fackförbund in 46 miljoner kronor av medlemmarnas pengar i ekonomiskt stöd till Socialdemokraterna. Det är tydligt att det inte ligger i medlemmarnas intresse, åtminstone inte för omkring 70 procent av dem.

Det ligger inte heller i deras intresse att det genomfördes en halv miljon telefonsamtal för att övertala de egna medlemmarna att rösta S i valet.

Och det ligger inte i medlemmarnas intresse att LO i en desperat valfilm ljög om att de borgerliga partierna ville avskaffa fasta anställningar och att lönerna för undersköterskor skulle sänkas med 30 procent om Moderaterna skulle komma till makten.

Det rör på sig bland arbetarväljarna. De lojala pamparna i LO-borgen kommer med stor sannolikhet fortsätta att ösa medlemmarnas pengar på att försöka ”vinna tillbaka” sina förlorade S-röster.

Problemet är att flödet bort från Socialdemokraterna fortsätter, kampanjerna till trots. Och det kommer att få följder. Det är nästan som om LO:s ledning försöker tvinga fram en medlemsrevolt.

Ledare