När Stefan Löfven efter rekordlånga förhandlingar lyckades sy ihop en regering för ett år sedan fick Socialdemokraterna 31,8 procent i SVT/Novus mätning. Sedan dess har Löfven lett en minoritetsregering som bedriver en unikt impopulär politik som bara tio procent av väljarna tycker är ganska bra eller mycket bra. Och Socialdemokraterna har tappat hela 7,6 procentenheter av sitt stöd och parkerar nu på den historiskt låga nivån 24,2 procent.
Samtidigt har Sverigedemokraterna, partiet vars blotta existens var anledningen till Januariöverenskommelsen, Jöken, växt med 3,4 procentenheter till 22,6 procent. Det andra ytterkantspartiet, Vänsterpartiet, som enligt 73-punktsprogrammet uttryckligen inte skulle få något politiskt inflytande, har växt med 2,8 procentenheter till 10,4 procent..
När Stefan Löfven genomför Centerpartiets arbetsmarknadspolitik och Liberalernas skattepolitik, som beskrivits som ”för höger” för Fredrik Reinfeldt och Nya Moderaterna, så provocerar det LO och partiets vänsterflygel. Vissa av kritikerna har hunnit organisera sig i S-föreningen Reformisterna, var politiska program på många punkter går tvärt emot Jöken. Andra har gått Vänsterpartiet.
När Socialdemokraterna – pressade av Miljöpartiet och två liberala mittenpartier – gör eftergifter i den restriktiva migrationspolitik som man gick till val på 2018 samtidigt som man underfinansierar rättsväsendet så lämnas flanken vidöppen mot Sverigedemokraterna.
Om Löfven däremot inte genomför det partierna enats om i Januariöverenskommelsen riskerar det att uppröra Centerpartiet och Liberalerna på ett sätt som äventyrar hela det klena och onaturliga regeringsunderlaget.
Socialdemokraterna har tappat 490 000 väljare under det första året med Jöken. De flesta har gått till just de partier som skulles stängas ute – Vänsterpartiet och Sverigedemokraterna.
Det är dock inte bara i opinionen det går trögt för den bakbundna regeringen. Efter stoppandet av fritt val av utförare inom Arbetsförmedlingen och den senaste uppgörelsen från den annars splittrade oppositionen om mer pengar till kommunerna kan man konstatera att målsättningen om att utestänga Sverigedemokraterna och Vänsterpartiet från inflytande har misslyckats.
Socialdemokraterna är förvisso ”ett idéparti med två idéer: att ta makten och att behålla den”, som Vilhelm Moberg skrev 1953. Men det är svårt att se hur S ska kunna vända utvecklingen så länge den nuvarande regeringen sitter kvar.