Höjda patientavgifter i primärvåden väcker ilska hos många. Men låga eller obefintliga avgifter för läkarbesök är kanske ändå helt fel fokus om man vill lösa vårdens problem. De minskar inte besökstrycket och lämnar hål i regionernas ekonomi.
Tankesmedjan Timbro presenterade nyligen rapporten Egenavgifter i primärvården. Författaren Isac Riddarsparre – som arbetar som AT-läkare i Region Östergötland och är politiskt aktiv i Centerpartiet – tycker att patientavgifterna bör spela en större roll än vad de gör i dag för att upprätthålla kvalitet och tillgänglighet i primärvården. Patientavgifterna hjälper till att minska besöksbenägenheten, förkortar väntetiderna och stärker primärvården ekonomiskt. Med hjälp av patientavgifter som utformas självständigt av vårdcentralerna, och oavkortat går till vårdcentralernas egen verksamhet, kan avgifterna anpassas till efterfrågan och de socioekonomiska förutsättningarna i upptagningsområdet.
Om man till varje pris försöker undvika att använda patientavgifter så kan det få långtgående konsekvenser för verksamheten. Riddarsparre berättar om Region Sörmland, som fram tills nyligen var den enda region i landet som hade avgiftsfri primärvård i syfte att lätta på besökstrycket på regionens akutmottagningar. Trycket på akutmottagningarna minskade inte, besöken i primärvården ökade med 6 procent och regionens intäkter minskade med 16 miljoner kronor. Vid årsskiftet återinfördes patientavgifterna i Sörmland.
Enligt Timbrorapporten står besöksavgifter för omkring 3 procent av primärvårdens intäkter, en siffra som har minskat på senare år enligt Sveriges Kommuner och Regioner. Sverige har dessutom låga avgifter i primärvården jämfört med andra OECD-länder.
Höjda besöksavgifter, som ändå skulle motsvara en liten del av den verkliga kostnaden, borde alltså i högre grad kunna användas för att styra sökbeteenden samt stärka primärvårdens ekonomi. Men det finns ju socioekonomiskt utsatta grupper som har svårare att bära bördan än andra. De behöver kanske i större utsträckning än i dag kompenseras för det, till exempel genom ett mer riktat högkostnadsskydd.
Det finns några andra och faktiskt viktigare frågor att ställa om tillståndet i primärvården. Varför har hälften av landets vårdcentraler brist på läkare? Varför är tillgängligheten till primärvård så dålig i Sverige jämfört med jämförbara länder som Norge, Nederländerna och Schweiz? Varför ökar användandet av vårdappar och privata sjukförsäkringar? Och varför går de egna vårdcentralerna med underskott i 15 av 21 regioner?