Inspireras av Norge

Det finns goda skäl för Sverige att blicka mer mot Norge och andra länder i Norden.

Påminner om vikten av att kunna försvara sin självständighet.

Påminner om vikten av att kunna försvara sin självständighet.

Foto: Pedersen, Terje

Politik2018-05-17 06:00
Detta är en ledare. Artikeln uttrycker tidningens opinionsbildande linje. Norrbottens-Kurirens politiska etikett är oberoende moderat.

Den 17 maj firar Norge nationaldag. Inför festligheterna tipsade den ledande kvällstidningen i landet Verdens Gang, VG, om Norges mest populära ”bunader” – översatt till svenska är det folkdräkter.

Många norrmän firar också 17 maj klädda i folkdräkter. I VG framhöll några bärare av dräkterna att plaggen fungerar som en påminnelse om varifrån släkten kommer. Flera berättade att dräkten ärvts av tidigare generationer. Någon sade att folkdräkten blev särskilt kär efter flytten från barndomstrakten.

I Norge – som ockuperades under kriget – lär också känslan för arvet och nationen vara starkare än på den svenska sidan av riksgränsen. Självständigheten högtidlighålls på ett annat sätt i ett land som har drabbats av krig under 1900-talet.

Trots skillnaden mellan Norge och Sverige i hur mycket nationaldagen firas finns bland båda befolkningarna ett starkt stöd för ökat samarbete mellan de två länderna och andra länder i Norden. En stolthet för den egna nationen – som tydligt manifesteras i Norge den 17 maj – utesluter inte öppenhet mot omvärlden och en vilja till ökat samarbetet med andra länder.

I en undersökning presenterad av Nordiska ministerrådet och Nordiska rådet i slutet av förra året framkom att det finns ett starkt folkligt stöd för nordiskt samarbete i alla de nordiska länderna. I studien konstateras: ”Över 90 procent av befolkningen menar att det är viktigt eller mycket viktigt med ett nordiskt samarbete.” Vidare skrivs: ”Två̊ tredjedelar önskar ännu mer nordiskt samarbete. I alla länder är det en majoritet som önskar mer samarbete.” Och det område som de svarande i bland annat Norge och Sverige totalt sett anser viktigast att samverka kring är försvars- och säkerhetspolitiken.

Att fördjupa försvarssamarbetet är även en fråga som har drivits av den konservativa gruppen i Nordiska rådet, som leds av Moderaternas försvarspolitiske talesperson Hans Wallmark. I SvD efterlyste Wallmark bättre nordiskt samarbete inom totalförsvar och cybersäkerhet (6/11, 2017).

Att norrmännen högtidlighåller den egna nationens självständighet med ett stort firande kan tjäna som en påminnelse även i Sverige om vikten av att kunna försvara sin självständighet. Ett sätt att stärka försvarsförmågan är också ökad nordisk samverkan, där svenskt-norskt samarbete är en grund.

Det finns därmed goda skäl för Sverige att blicka mer mot Norge och andra länder i Norden. Ett fördjupat försvarssamarbete kan stärka alla enskilda länders skydd och självständighet – den självständighet som norrmännen vet är värd att fira.

Ledare