Inlägg: Jag behöver inte be om lov

Politik2006-07-14 06:00
Detta är en ledare. Artikeln uttrycker tidningens opinionsbildande linje. Norrbottens-Kurirens politiska etikett är oberoende moderat.
Replik till Emil Kieri, Luleå, och Fredrik Axelsson, Boden, oberoende vänster

DU, EMIL KIERI, när du ringde mej i söndags kväll höll jag på att vattna rabatterna. Jag kunde inte omedelbart plocka fram artikeln, vilket jag upplyste dej om. Men sa att jag läst den införd i SvD i slutet av maj. Jag bad dej även läsa en
artikel införd i DN den 5 juni och skriven av Bo Rothstein, professor i statsvetenskap vid Göteborgs universitet. Detta var vad jag sade dej och du sa att du skulle läsa båda två.
I sin artikel "S-märkta kommissarier styr den svenska forskningen" skriver professor Rothstein att "Göran
Perssons socialdemokratiska regering idag detaljstyr forskningen inom ett stort antal områden som är känsliga för partiet. Till sin hjälp har man ett antal politiskt tillsatta s-märkta kommissarier, som kontrollerar vilka enskilda forskare som får anslag till sitt arbete".

Inte säker på vems ärenden dessa forskare går
Denna intressanta och näst intill otroliga artikel visar att forskningen inom vissa områden idag förlorat sin frihet och att s-kommissarier, som ofta är före detta socialdemokratiska statssekreterare, enväldigt styr vilka forskare som har en chans att få anslag. Professor Rothstein lämnar flera exempel på hur groteskt det kan gå till.
Jag förutsätter att man i sammanhang som dessa ska kunna lita på SvD och DN vad beträffar källforskningen när det gäller artiklar i deras tidningar.
Ett par forskare har ifrågasatt beräkningsgrunderna i universitetslektor Lars Janssons undersökning som jag
refererat till men när man läst Rothsteins artikel kan man inte vara säker på vems ärenden dessa forskare går.

30 miljarder år 1999 är förfärande mycket pengar
Till Fredrik Axelsson, oberoende vänster: Jag refererade en artikel som i slutet av maj stod i SvD. Jag reagerade själv starkt på de stora kostnaderna som angavs där. Om de var korrekta inom de stora felgränser som den här typen av undersökningar har så måste invandringspolitiken
för­ändras.
Jag har den bestämda uppfattningen att det är en
demokratisk rättighet att jag och alla i Sverige, även
extremister på höger- och vänsterkanten, har rätt att
referera en artikel och att ifrågasätta rådande politik utan att be Fredrik Axelsson om lov. Du anger själv vilket hemvist du har och där har demokrati aldrig värderats högt.
Ni tycks båda så där utan vidare ha kommit fram till att kostnaden för invandringen bara var 30 miljarder år 1999. Det är ändå förfärande mycket pengar. Det är exempelvis 25 procent mera än anslaget i statsbudgeten till hälsovård, sjukvård och social omsorg.
Berätta det för den stackars mannen i Råneå, som inte kan få plats på ett äldreboende hur stora svårigheter han än har och hur berättigad hans önskan än är.