Ingen moralisk höjdare

Saudiarabien kallade i onsdags hem sin ambassadör. Det är andra landet som gör det sedan den rödgröna samarbetsregeringen tog över för ett halvår sedan.

Uppsagt Saudiavtal. Ett barnsligt och kontraproduktivt ställningstagande.

Uppsagt Saudiavtal. Ett barnsligt och kontraproduktivt ställningstagande.

Foto: CLAUDIO BRESCIANI / TT

Politik2015-03-12 05:00
Detta är en ledare. Artikeln uttrycker tidningens opinionsbildande linje. Norrbottens-Kurirens politiska etikett är oberoende moderat.

I tisdags kväll förklarade statsminister Stefan Löfven (S) att samförståndsavtalet mellan Sverige och Saudiarabien kommer att sägas upp. Beskedet meddelades från Ukrainas huvudstad Kiev. ”För oss har det varit klart en tid. Det har inte att göra med det som hänt de senaste dagarna”, förklarade han.

Tolv timmar tidigare hade dock Löfven medverkat i SVT:s Gomorron och då sade han att ”Saudiavtalet återkommer vi till så skyndsamt som möjligt. Det är en fråga som vi självfallet hanterar så skyndsamt som vi kan. Och svar ska ges så skyndsamt som möjligt.” Det är ingen hemlighet att frågan har tärt på den så kallade samarbetsregeringen. MP:s riksdagsgrupp pressade språkrören som uppges ha hotat att lämna regeringen. Löfven vek ner sig.

Vad är det då som har fått MP att hota med att lämna regeringen? Samarbetsavtalet är visserligen dåligt skrivet och rätt omständligt. Saudierna ville komma åt FOI:s expertis på ammunitions- och sprängämnesområdet och Sverige ville sälja lastbilar. Planerna på fabriken saudierna villa bygga med hjälp av FOI rann ut i sanden. Nu pågår inget samarbete. Avtalets enda nuvarande praktiska tillämpning är en öppen inbjudan till saudierna att delta i utbildningar på områdena medicin och genus. Intresset har hittills varit svalt.

Det är inte ett perfekt avtal. Men det är inte heller ett avtal som det finns någon poäng att säga upp. Det förpliktar inte till någonting och har inte haft några direkta konsekvenser hittills. Sägs det upp däremot är det en mycket negativ markering mot ett land som är Sveriges fjärde största exportmarknad utanför EU. Att avtalet sägs upp beror på det den tidigare statsministern Göran Persson kallade Miljöpartiets pubertala trofépolitik.

Tanken att det skulle vara ett moraliskt högtstående beslut är löjeväckande. Saudiarabien är inte ett onödigt trevligt land. Men alternativet är inte att landet skulle vara ett mysigt nordiskt land. Västs samarbete med Saudiarabien har pågått sedan landet grundades 1932. Saudiarabien är dessutom motpolen till Irans maktanspråk i Mellanöstern.

Det finns helt enkelt inga enkla svar på de komplicerade frågor som Mellanöstern ställer. Vad Sverige nu har gjort är att säga att det här vill vi inte ha att göra med, och helt lämnat över ansvaret på USA. Det är inte ett moraliskt ställningstagande, det är barnsligt och kontraproduktivt. Det är Miljöpartiet i ett nötskal.

Saudiarabien kallade i onsdags hem sin ambassadör. Det är andra landet som gör det sedan den rödgröna samarbetsregeringen tog över för ett halvår sedan. Nytt svenskt rekord.

Ledare