Hur står det till med vår beredskap?

Det är fullt förståeligt att regeringen inte vill skapa onödig panik genom att överdriva faran med det nya coronaviruset. Men att underdriva riskerna, trots att myndighetsrapporter ger en annan bild av läget, stärker inte förtroendet för regeringens förmåga att hantera ett större utbrott.

Soldater med munkydd patrullerar på Milanos gator.

Soldater med munkydd patrullerar på Milanos gator.

Foto: Claudio Furlan

Politik2020-02-26 06:00
Detta är en ledare. Artikeln uttrycker tidningens opinionsbildande linje. Norrbottens-Kurirens politiska etikett är oberoende moderat.

Hur farligt är det nya coronaviruset och hur förberett är Sverige på ett massivt utbrott, som belastar hela sjukvården och samhället? En lekman har det inte lätt när till och med experterna är oense.

Folkhälsomyndighetens statsepidemiolog Anders Tegnell har upprepade gånger fastslagit att smittspridningen är kontrollerad och att det i dag inte finns anledning att oroa sig för en pandemi. Ett budskap som Björn Olsén, professor i infektionssjukdomar vid Uppsala universitet, kritiserar. ”Världshälsoorganisationen (WHO) själv har varit betydligt spetsigare och tydlig i sin kommunikation. Att tona ned risken skickar fel signaler till sjukvårdsregionerna”, säger han i en kommentar till TT (23/2). Konsekvensen kan bli att åtgärder för att minska smittan vidtas för sent i Sverige. ”Om det drämmer till blir vi överraskade, vilket ökar risken för en onödig pandemisk spridning. Det här är inget vi kan ta när det kommer.”

När socialminister Lena Hallengren (S) och biståndsminister Peter Eriksson (MP) höll pressträff på måndagen om smittspridningen sades Sveriges beredskap vara god. Problemet är bara att den bild regeringen vill förmedla inte överensstämmer med andra uppgifter.

En lägesrapport från Socialstyrelsen och Folkhälsomyndigheten gör gällande att det bara finns sjukvårdsmaterial till att ta hand om ungefär 100 smittade personer. Om antalet smittade skulle ta fart i Sverige, som det gjort i norra Italien där 229 personer hittills har bekräftats ha covid-19, ser det värre ut, eftersom långt fler resurser då kommer att krävas för att möta allmänhetens behov av vård och hantera omfattande störningar på samhället.

Det är fullt förståeligt att regeringen inte vill skapa onödig panik genom att överdriva faran med coronaviruset. De flesta av de drygt 80 000 personer som hittills smittats har blivit lindrigt sjuka med luftvägssymtom som går över av sig själv. Majoriteten av dem som har dött i sviterna av det nya viruset har haft ett annat allvarligt bakomliggande sjukdomstillstånd. Men att underdriva riskerna, trots att myndighetsrapporter ger en annan bild av läget, stärker inte förtroendet för regeringens förmåga att hantera ett större utbrott.

Ledare