Höga miljöambitioner ger ringar på vattnet

När det gäller utsläppsmål och miljöteknisk utveckling är Sverige i framkant. Det bidrar till en energiomställning även i omvärlden.

Klimatmöte. Stora utmaningar i New York.

Klimatmöte. Stora utmaningar i New York.

Foto: Lars Larsson / TT

Politik2014-09-25 05:00
Detta är en ledare. Artikeln uttrycker tidningens opinionsbildande linje. Norrbottens-Kurirens politiska etikett är oberoende moderat.

I New York har den årliga sessionen med FN:s generalförsamling inletts. Klimatet står högt på agendan. I samband med starten hölls även ett separat klimattoppmöte som ska lägga grunden för fortsatta förhandlingar i Lima senare i år och i Paris 2015. Representationen från Sverige var tung. Både statsminister Fredrik Reinfeldt och miljöminister Lena Ek fanns på plats.

Miljöhotet är kanske en av de största och allvarligaste utmaningar som världen står inför, men att komma överens världen över om hur varje land bör förhålla sig till miljöpåverkan är inte helt enkelt. Stater har naturligtvis olika prioriteringar.

Intresset för miljön har ökat över lag, även bland beslutsfattare. I ett fattigt land är det inte konstigt om man prioriterar snabb utveckling framför att värna om miljön på lång sikt. Ingen vill att jorden ska gå under, men man kan vara ganska säker på att de flesta vill att ekonomin ska blomstra. Att de som har det sämst ställt ska få en drägligare tillvaro och att landet ska kunna hävda sig på en global arena.

Kina och Indien till exempel. De är folkrika utvecklingsländer som är stora miljöbovar, i synnerhet i storstäderna. Men det är svårt att miljöanpassa produktionen om det sker på bekostnad av framtida utveckling.

Klimatarbetet hittills har inneburit att de rikare länderna åtagit sig restriktioner i högre grad än de fattiga. Resurserna är dock ändliga och det har uppfattats som omoraliskt att tvinga en del länder att släppa ut mind­re för att andra ska kunna släppa ut hur mycket som helst.

Frågan om naturresurser som till exempel olja och energislag är inte heller helt okomplicerad. På vissa platser är olja det som avgör om ett land är rikt eller fattigt. På andra platser är ­oljan är ett maktmedel mellan stater, i politik och näringsliv.

Fossila bränslen behöver fasas ut för miljöns skull men lyckad avveckling sker bara genom att ge tid och utrymme åt teknisk utveckling som många kan dra fördel av. När det gäller miljöteknisk utveckling är Sverige i framkant. Det bidrar till en energiomställning även i omvärlden.

Varuproduktion och kommunikation måste fungera och hus måste värmas upp. I dagsläget finns det tyvärr inte realistiska alternativ till fossila bränslen. Trösten är att mobilitet och produktivitet förverkligar miljöteknisk utveckling världen över.

Under Alliansen utformades miljö- och energiskatterna för att stimulera miljövänliga alternativ i Sverige. Till 2020 ska de totala utsläppen i Sverige minskas med ambitiösa 40 procent. Sådant ger ringar på vattnet. När Sverige talar med stark röst på ett trovärdigt sätt, så som Alliansregeringens ­företrädare gör i New York i veckan och har gjort de senaste åtta åren i olika forum, bidrar det till att viktiga miljöfrågor hamnar på agendan.

Ledare