Hamnkonflikten fördyrar

Uddeholm är en världsledande tillverkare av verktygsstål som ligger i Hagfors i Värmland, men har kontor i över 90 länder. Vd är Johnny Sjöström, en av många företagsledare som tvingats hantera konsekvenserna av konflikten i Göteborgs hamn.

Johnny Sjöström, vd Uddeholm.

Johnny Sjöström, vd Uddeholm.

Foto: Klemner Studio

Politik2018-06-16 06:00
Detta är en ledare. Artikeln uttrycker tidningens opinionsbildande linje. Norrbottens-Kurirens politiska etikett är oberoende moderat.

Hur använder Uddeholm Göteborgs hamn?– Vi exporterar 94 procent av våra produkter. 65–70 procent av det går sjövägen i huvudsak via Göteborgs hamn. När hamnkonflikten gick igång blev det störningar i flödet och en del förseningar. Vi kunde ha ont om containrar vissa veckor. Men det var hanterbart. Sedan fick vi allvarliga problem med våra leveranser.

Hur har ditt företag hanterat hamnkonflikten i Göteborg?

– Vi lade om de transporter vi kunde till tåg. Då var kostnaden för det tre gånger så hög jämfört med sjötransport. Vi var redan sena när vi bestämde att köra med tåg, men det gick snabbare än vattenvägen. En del andra transporter lade vi om till bland annat Helsingborgs hamn, men även det ökade kostnaderna.

Vad har konflikten kostat för er?

– Resultatet av det här är en utdragen kostnad på nästan 20 miljoner förra året. Normalt betalar ju kunden för transport, men de extra kostnaderna fick vi betala själva.

– Hamnkonflikten har också lett till vidare kostnader i form av förseningar. Kunden tvingas gå till en konkurrent när Uddeholm inte har produkter på lager. Då är det svårt att veta om kunden kommer tillbaka.

Hur väl kommer du att lita på Göteborgs hamn framöver, även om konflikten klaras upp?

– Vi litar inte på den förrän konflikten är löst. Men vi har ett så bra flöde till Göteborg, så det är mer effektivt. Om konflikten skulle uppstå igen har vi dock en helt annan beredskap. Tågmöjligheten har till exempel inte funnits tidigare. De flesta av våra transporter går till Asien. Då kan man köra mycket med tåg.

Uddeholm är relativt stort, men hur har mindre företag klarat konflikten?

– Vi har diskuterat det med andra företag i Värmland. Det finns till exempel ett sågverk som under en lång period inte kunde exportera någonting. De kommer aldrig mer att lita på Göteborgs hamn. Nu har företaget lyckats återhämta sig.

Uddeholm ingår i koncernen Voestalpine i Österrike. Hur ser ägaren på hamnkonflikten och hur det har påverkat Uddeholm?

– Vi genererar extremt mycket pengar till koncernen även under konflikten. Men tittar man på framtida investeringar finns det tveksamhet inför att investera i Sverige.

– Men Voestalpine kommer att kunna förlåta om hamnkonflikten tar slut. Så länge den pågår används den dock som ett slagträ mot Sverige i diskussioner. Det är svårt att argumentera emot. De visar ingen förståelse för konflikten, men det har inte jag heller.

Hur är bilden av Sveriges företagsklimat överlag från internationellt håll?

– Österrikarna är speciella och nationalistiska. Men det är alla länder utom Sverige. Det finns ett sätt att se ned på Sverige, eftersom det är svårt och krångligt att driva verksamhet här. Det är komplext med alla regler och miljökrav.

Opinionsintervju | Johnny Sjöström