Säkerhetsläget i Europa har kraftigt försämrats. Rysslands upprustning, antidemokratiska rörelser och en relativisering av de värden som byggt vår kontinent stark är reella utmaningar som Sverige behöver möta tillsammans med andra europeiska länder. Som ett led i detta bör vi stärka vår nationella försvarsförmåga, utveckla Europasamarbetet och bli fullvärdig medlem i Nato.
Sveriges säkerhetspolitik har under lång tid byggt på felaktiga föreställningar om att vi kan utesluta väpnade angrepp mot Sverige och att vi kan stå utanför eventuella konflikter. Det bortser dels från att Ryssland redan bedriver krigföring mot Europa genom energipolitik, penningtvätt och desinformation och dels från att vi oundvikligen skulle bli indragna i konflikter i vårt närområde oavsett om vi vill det.
Därför är det bra att Sverige deltar i Natos militärövning Trident Juncture i Norge med cirka 2 400 deltagare från Försvarsmakten. I samband med övningen kommer svenska och utländska förband öva och genomföra transporter till och från övningen genom Sverige. Det förändrar däremot inte det faktum att Sverige fortfarande bara är ett partnerskapsland till Nato som varken har rösträtt eller skyddsgaranti vid händelse av angrepp.
För att få inflytande och skydd av Natos medlemsländer bör vi ansluta oss till alliansen som medlem. Det är ett naturligt steg att ta givet det nära samarbete som redan finns, det fördjupade europeiska samarbetet och hur Sveriges försvar har utformats för att bygga säkerhet tillsammans med andra. EU arbetar nu med att ta fram verktyg för att hantera krigföring kopplat till desinformation, korruption och understödjande av antidemokratiska rörelser, medan Nato är avgörande för militär avskräckning – också för Sverige.
Socialdemokraterna som vanligtvis brukar värna multilateralism har gjort allt för att undvika att prata om Natomedlemskap. Man har därutöver i Europaparlamentet röstat emot förslag om att stärka den gemensamma europeiska försvars- och säkerhetspolitiken. Sverigedemokraterna och Vänsterpartiet går längre i sin vilja att isolera Sverige genom att vilja lämna både EU-samarbetet och de gemensamma övningarna med Nato. Inte sällan kritiserar dessa partier svenskt deltagande, medan man är tyst om ryska militärövningar mot svenska mål.
De internationella samarbetena får givetvis inte bli förevändningar för Sverige att undslippa eget ansvar. Mer resurser behövs till vårt nationella försvar till en nivå på två procent av BNP för att kunna använda den materiel och de förband som vi har och för att kunna utveckla nya moderna vapensystem, men det räcker inte om vi står ensamma.
Sveriges och Europas säkerhet bygger på samarbeten som värnar frihet, demokrati och rättsstat. Tar Sverige steget mot ett fullvärdigt medlemskap i Nato kan vi bidra till ökad säkerhet både för vårt eget land och för Europa.