Gruvtolvan tar makten hos (s) i Kiruna?

SPARKAS? Kommunalrådet Kenneth Stålnacke i Kiruna angrips från två håll. Dels av en falang inom det egna partiet och dels av en rad purfärska partimedlemmar från Gruvtolvan, som anser att partiet gått för långt till höger.

SPARKAS? Kommunalrådet Kenneth Stålnacke i Kiruna angrips från två håll. Dels av en falang inom det egna partiet och dels av en rad purfärska partimedlemmar från Gruvtolvan, som anser att partiet gått för långt till höger.

Foto: Bo Östman

Politik2008-02-13 01:45
Detta är en ledare. Artikeln uttrycker tidningens opinionsbildande linje. Norrbottens-Kurirens politiska etikett är oberoende moderat.
I KIRUNA är det plötsligt en uppenbar risk för att sossarna sprängs inifrån. Hela Gruvtolvans styrelse har plötsligt gått med i partiet under kuppartade former för att stoppa förslaget om entreprenader inom äldreomsorgen. Totalt ett 20-tal personer från Gruvtolvan med ordföranden Harry Rantakyrö i spetsen löste medlemsavgifter före medlemsmötet i söndags. Sedan tidigare finns det en dryg handfull från samma fack i partiet. Vad ett 20-tal kan åstadkomma inom ett redan splittrat parti som har 35-40 personer på möten - eller 50 om det är riktigt hett - är lätt att räkna ut. Och kraven som förs fram på att kommunalrådet Kenneth Stålnacke bör avgå kan inte viftas bort som tomt prat. Helst inte som han sedan tidigare har gott om motståndare inom partiet. Inbrott efter utbrott
Harry Rantakyrö gör ingen hemlighet av vad Gruvtolvan tycker om Kenneth Stålnacke och alliansen som styr idag. "Borgerlig politik hör inte ihop med vårt tänk. Samarbetet borde vara med vänsterpartiet och kirunapartiet", säger han. Och genom att tala i "vi-form" så uttrycker han uppenbarligen hela Gruvtolvans mening. En ny aktör på den politiska arenan i Kiruna. Gruvtolvans gamle ordförande Lars Törnman bröt sig en gång ur socialdemokraterna och öppnade eget. Harry Rantakyrö använder en annan taktik. Han "bryter sig in" hos socialdemokraterna för att kunna styra utvecklingen i kommunen. Målet verkar vara detsamma - makten i stadshuset! Lite kuppartat
Avgångskraven mot Kenneth Stålnacke känns närmast som ett kuppförsök. Gruvtolvan har plötsligt slutit upp bakom tillförordnade sossebasen Håkan Bäckström och andra som vill ha bort Stålnacke. Det betyder att kommunalrådet just nu sitter ytterst på stolsitsen, ett besvärligt balansnummer som betyder att han kan trilla ner när som helst. Själv sa han i Nordnytt häromkvällen att han i alla fall känner stöd från väljare och medlemmar - och en del av styrelsen. Men hur långt räcker det om Gruvtolvan fyller på med ytterligare några medlemmar så att Rantakyrö kan styra hur han vill på sossarnas möten? Han talar ju redan i vi-form för att markera att Gruvtolvan som grupp har blivit en ny maktfaktor som sossarna måste ta hänsyn. Och någon "borgerlig politik" vill man inte veta av från Gruvtolvans sida … Inom den styrande alliansen är man förstås mycket observanta på vad som pågår inom socialdemokratin. Avtalet ligger fast
"Ingenting har ändrats i avtalstexterna från alliansens födelse. Det talas fortfarande om alternativa driftsformer", säger Hans Swedell (m), vice kommunalrådet. "Samarbetet har inte påverkats ännu." Nej, det är riktigt. Sossarna har beslutat uttala sig för intraprenader och personalkooperativ, men däremot säger de nu nej till privata företag som
driver äldreomsorg i vinstsyfte. Men vad betyder det framöver när Harry Rantakyrö deklarerar att man i Gruvtolvan inte tar några uppdrag. Däremot flaggar han för att det kan komma flera frågor så "vi" vill vara med och påverka partiet så att det inte gör för långt åt höger. Vittangi-central i fara?
De nya partimedlemmarna
tänker alltså se till att det blir ordning på torpet och att Kenneth Stålnacke dansar efter deras pipa. Åtminstone så länge han tillåts sitta kvar. Den här nya politiska bilden i Kiruna kan förstås också förändra förhållandet till LKAB. I går hörde jag från socialdemokratiskt håll funderingar kring vad Gruvtolvans plötsliga inflytande leder till när det gäller gruvbrytningen. Och om det bästa för Kirunas befolkning är det som Gruvtolvan tycker är bäst. Ja, det ligger mycket i den frågeställningen. Och den andas en del av den konflikt som kan befaras. Likaså är frågan om vad som nu händer med vårdcentralen i Vittangi högst befogad. Den med privat drift som fungerar väldigt bra och visat sig vara enda sättet att få läkare till Vittangi. Kommer arrangemanget att motarbetas av Rantakyrös falang som inte vill veta av någon högerpolitik..?  Det vore i och för sig helt logiskt. Törnman i vassen …
Man kan se början till en maktförändring i Kiruna. Gruvtolvan kan driva socialdemokraterna så långt åt höger att alliansen spricker samtidigt som Harry Rantakyrö får en upphöjd politisk plattform i en kommunledning utan Kenneth Stålnacke. Och i vassen lurar förstås också Lars Törnman med sin hyperkänsliga politiska näsa ... Det socialdemokratiska partiet i Kiruna har ju sprängts en gång tidigare!