Grön valbyrå och röd tomhet

Politik2006-06-29 06:00
Detta är en ledare. Artikeln uttrycker tidningens opinionsbildande linje. Norrbottens-Kurirens politiska etikett är oberoende moderat.
I LULEÅ har man haft ett par kampanjstarter inför valet. På Gültzauudden blev det lite rödgrön röra när sossarna och centerns Stefan Tornberg drog igång valrörelsen samtidigt. Och på båda håll framhölls åtgärder mot arbetslösheten som viktigast. Dock med den skillnaden att sossarna som har makten ju är ansvariga för hur illa det ser ut i landet, medan Stefan Tornberg knappast kan belastas för det.

Är det drygt 14.000 som går utan jobb i Norrbotten eller gömts undan i olika program så förmår inte ens sossarna blunda för hur det ser ut. Då måste de lyfta fram jobbfrågan även om länsordföranden Kristina Zakrisson verkar mest orolig för att ungdomar inte kan flytta hemifrån om de inte får jobb. Ja, det är lite olika hur vi ser på vikten av att få ett arbete.
Sossarnas recept är lite lärlings- och praktikplatser och så plusjobb! I tunnaste laget onekligen.
Och så vill de använda flera träd till att bygga flerfamiljshus i trä. Varför inte slå ett slag för flitigare användning av svenska tändstickor också?

Han dammar av den gamla valbyrån
Stefan Tornberg vågar sig på lite annorlunda grepp även om han inte färgar håret grönt i år. Däremot har han en egen grön valbyrå som han verkar ha hämtat hemma i sängkammaren och målat i partifärgen. Inte så nytt ändå, faktiskt. Och den lär ha använts tidigare också.
Redan för 20 år sedan tog miljöpartisten Eva Goës samma grepp. Hon drog runt med en blå (!) valbyrå och på den hade hon en liten sparbössa för att samla in pengar till blåbärssylt åt mig. Jag hade nämligen skrivit att det enda miljöpartiet gjort under första mandatperioden i fullmäktige var att kräva nya gardiner i sessionssalen och att man skulle införa blåbärsplockning på skolschemat.
Jo, jag fick en stor burk med blåbärssylten - och bären hade inte plockats i hormoslyrbesprutade områden, lovade Eva Goës.


Länsstatistiken är en dyster läsning
För Stefan Tornberg är frågan om jobben viktigast. Och det är inte så konstigt när man ser länsstatistiken att han vill sänka arbetsgivaravgiften för att underlätta nyanställningar. 8,5 procent utan jobb i Luleå som är länets motor. 13,4 procent i Haparanda, 8,1 procent i Piteå, 14,1 procent i Överkalix, 14,5 i Övertorneå och Pajala , 8,8 i Jokkmokk, 9,8 i Arvidsjaur, 8,3 i Gällivare, 8,4 i Kiruna...
Boden är undantaget med 5,9 procent. Varav 3,2 procent öppet arbetslösa och 2,7 i program.
En synnerligen oroande statistik. Men det märkliga är att det bara är den borgerliga alliansen som driver frågor om hur flera ska komma i jobb. Socialdemokraterna har ju närmast avfärdat frågan som ointressant och har ingen politik för flera jobb. I första maj-talet sa Göran Persson knappt ett ord om jobben och viftade sedan bort frågan som tämligen ovidkommande.


Stefan Tornberg ska slå Per-Ola Eriksson
Jag ser att Stefan Tornberg siktar på att få minst 2.000 personkryss i valet. Det är något hundratal fler än både Anna Grönlund (fp) och Anna Ibrisagic (m) fick i riksdagsvalet 2002. Men framför allt dryga hundratalet mer än nuvarande landshövdingen Per-Ola Eriksson i valet 1998 då han visserligen fick 25 procent av centerns röster men samtidigt förlorade riksdagsplatsen som straff för underdånigheten mot regeringen. Han skrämde bort väljare. Partiet nådde knappt 4,4 procent i Norrbotten och centern har varit utan representant från länet under de senaste åtta åren.
Men nu tyder opinionsmätningar på att centern ändå har en viss möjlighet att komma tillbaka. Helst som Stefan Tornberg också saknar det tunga ok som Per-Ola Eriksson tvingades bära i valrörelsen 1998. Men Erikssons tröst blev ändå jobbet som generaldirektör för Nutek och senare en landshövdingeplats i hemlänet Göran Persson har vett att tacka furstligt för den hjälp har får!