Gästen: Visa veteranerna respekt

Politik2013-05-30 06:00
Detta är en ledare. Artikeln uttrycker tidningens opinionsbildande linje. Norrbottens-Kurirens politiska etikett är oberoende moderat.

I GÅR FIRADES nationella veterandagen. Festiviteter anordnades riket runt och i Stockholm var det stor samling vid Sjöhistoriska museet på Djurgården. Kung Carl XVI Gustaf, försvarsminister Karin Enström och överbefälhavare Sverker Göransson höll tal. Veteranmonumentet avtäcktes och medaljer utdelades. En synnerligen välförtjänt ära för de svenska veteranerna.

Med ”veteraner” avses oftast någon som har varit anställd i Försvarsmakten och gjort insatser internationellt eller nationellt med eller utan vapen. De som har deltagit i internationella insatser kallas för utlandsveteraner. På veterandagen firas dock inte endast de militära veteranerna och deras anhöriga utan även från myndigheter såsom polisen, kustbevakningen, kriminalvården, Folke Bernadotteakademien och Sida. Ett förståeligt val. Den som har varit exempelvis sjukvårdare på Haiti har många liknande upplevelser i bagaget.

Det har inte alltid varit självklart hur eller ens att vi ska ta hand om våra veteraner, än mindre att de ska uppmärksammas och firas. Det har dock blivit bättre under Alliansregeringen. En utredning om sammanhållen veteranpolitik tillsattes 2007. För två år sedan kom så en ny lag som förstärker och förtydligar Försvarsmaktens ansvar för omhändertagande av veteraner. Ett 20-tal psykologer och lika många rehabiliteringsspecialister har anställts. Det är nu inte så att alla veteraner lider av psykiska besvär. Tvärtom visar undersökningar att många svenska veteraner mår bättre än den genomsnittliga befolkningen. Men för dem som har besvär är det väldigt viktigt att det bemöts på rätt sätt.

Douglas MacArthur, legendarisk amerikansk general och arméchef (för övrigt en av blott fem personer som utsetts till femstjärnig general), sade att ”soldaten, mer än alla andra, ber för fred, för det är soldaten som måste ådra sig och bära krigets djupaste skador och ärr.” Odödliga ord som är lika sanna i dag.

Sverige har deltagit i internationella operationer ända sedan FN:s observatörsgrupp inrättades 1948 för att övervaka vapenvilorna mellan Israel och dess arabiska grannar. Det är 65 år sedan. Ändå har vi traditionellt varit dåliga på att visa de män och kvinnor som ger sig ut på dessa uppdrag den uppskattning och respekt som de så innerligt förtjänar.

Svenskar deltar just nu i tolv internationella insatser världen över. Sedan 1953 har vi deltagit i övervakningen av vapenstilleståndsavtalet mellan Nordkorea och UNC (United Nations Command). Sverige finns dessutom representerat i Bosnien-Hercegovina, Kosovo, Indien och Pakistan, Kongo, Uganda, Mali, Mellanöstern, Somalia, Sydsudan och inte minst i Afghanistan.

Enligt försvarsmakten har vi i dag över 100.000 utlandsveteraner i Sverige. De har riskerat sina liv för att göra världen till en bättre plats att leva i för oräkneliga människor. Några har dött. Fler har skadats. Alla har erfarenheter som resten av samhället omöjligen kan relatera till. De förtjänar och ska få både stöd, uppskattning och respekt.