Gästen: Tomma tunnor skramlar mest

Så kom dagen för den första prövningen - Håkan Juholts partiledardebattdebut. Han laddade upp med att lyssna på Monica Zetterlund, bar röd slips och framförde ett lika rött budskap från talarstolen.

Politik2011-06-16 06:00
Detta är en ledare. Artikeln uttrycker tidningens opinionsbildande linje. Norrbottens-Kurirens politiska etikett är oberoende moderat.

Det har sagts och tåls att sägas igen, Håkan Juholt är vältalig. Då han vill, kan han också vara rolig. Under debatten var han allvarlig - ja, i det närmaste indignerad - över de olyckliga människor han mött under sina resor och som, enligt honom, får allt mindre hjälp av den borgerliga regeringen. Juholt är övertygad om att den svenska vänstern kan göra något åt detta, om än så länge oklart hur. Men han har i alla fall "högre ambitioner för Sverige".

Fredrik Reinfeldt har också rest i Sverige och talat med undersköterskor. Liksom Juholt är han förstås vältalig - om än bitvis snustorr - och väger sina ord på våg. Av Juholt får han frågan vad som gav statsministern inspiration att ge sig in i politiken: var det måhända ett nedmonterande av välfärden och skattesänkningar för rika som tände lågan hos Täbysonen? Det är inte svårt att förstå vad Juholt fiskar efter - själv blev han förstås inspirerad av den tidiga svenska välfärdsstaten. Statsministerns svar är lika förutsägbart som klokt: att långsiktigt ta ansvar för att trygga finansieringen av motiverade fördelningspolitiska åtgärder.

Förvånande? Nej. Relevant? Ja.

I Juholts fråga och Reinfeldts svar ryms nämligen såväl den tydligaste skiljelinjen i svensk blockpolitik i dag, som de båda partiledarnas förmåga att styra landet. Det ligger i oppositionens roll att kritisera regeringen, och med sparsamhet signerad Anders Borg riktas kritiken naturligt mot att regeringen borde byta om till spenderarbyxorna och sluta vänta på regniga dagar. Men Håkan Juholt tillåter sig lova mer än lovligt.

Socialdemokraterna har förvisso inte lagt något ofinansierat förslag i riksdagen, men Juholts debattartiklar och -inlägg är inget annat än en ospecificerad avisering om mycket stora kostnadsökningar.

Klart står i alla fall att socialdemokraterna med sin nye partiledare tagit ett rejält steg åt vänster. Juholt ville inte mästras om ekonomi av Reinfeldt, men hans kritik av stigande räntor på grund av regeringens politik förefaller minst sagt märklig mot bakgrund av det internationella ränteläget. I stället var han väl överens med Lars Ohly. Denne påpekade att han själv kunde skrivit stora delar av Juholts anföranden.

Matchen i matchen - Reinfeldt mot Juholt - bjöd på få överraskningar. I dagsläget är det en klar seger för Reinfeldt och regeringens politik.