Vårterminen är nu över för de flesta. För många studenter innebär sommaren dock något helt annat än värme och avslappning. Det är ett tillfälle att jobba för somliga, men för många är det arbetslöshet eller sommarkurser som gäller. I onsdags presenterade därför Saco Studentråd en rapport om hur situationen kan förbättras.
I rapporten har man tagit fasta på tre problem. Det första är att det tar lång tid för studenter att ta sina examina. Det andra problemet är att de 200.000 studenter i Sverige som är beroende av studiemedlet för sitt uppehälle ställs utan ordinarie försörjningskälla på sommaren. Det tredje är att arbetsmarknaden redan är mättad och att de sommarjobbssökande studenterna ”tar” jobb som hade kunnat gå till andra i behov av arbete.
En hel del av detta förtjänar att tas på allvar. Studenternas ekonomiska situation under sommaren är klart problematisk. Även den som har ett sommarjobb riskerar att spendera merparten av sommaren med en tom kassa. Den sista utbetalningen av studiemedel för vårterminen är normalt i slutet av maj. Löneutbetalningar för arbete sker oftast en månad efter intjänandet. Så den student som vill slippa leva på svältgränsen behöver börja arbeta allra senast i maj, under den period som mest borde ägnas åt tentamensstudier.
I rapporten tar Saco Studentråd upp en återkommande tråd i debatten, nämligen att studenter inte ska behöva ta sommarledigt om de inte vill. De ska kunna fortsätta studera till sina respektive examina under sommaren. Sommarkurser finns förvisso men de är praktiskt taget aldrig utbildningsrelevanta. Somliga kurser är utmärkta och erbjuder möjligheter för studenten att bredda sin kompetens, somliga – inte sällan de mest populära – är mer att likna vid ett studentdagis.
Problemet med förslaget att låta en del studenter studera vidare under sommaren är dels att systemet skulle bli väldigt komplext, dels att det skulle kräva mycket ny personal och bli väldigt dyrt. Personalen på landets högre lärosäten går sedan länge på knä och väldigt många har redan svårt att vara i närheten av att hinna med all sin forskning.
Anledningen till att studenter tar lång tid på sig att ta sina examina är heller inte att själva utbildningarna är så ofantligt långa. Det handlar mer om att man läser olika saker, tar pauser, jobbar ett tag, reser lite. Inget av detta kommer att förändras av att en fyra och ett halvt år lång utbildning plötsligt kan läsas in på tre och ett halvt år.
Ansatsen att förbättra för studenter är god. Men för de flesta studenter är det blott att inse att studentlivet ibland är mer av en dans på törnen än på rosor, samt att det finns många bra sommarkurser som utvecklar en utöver kursplanens måsten.