Fördelen med det så kallade framtidskontrakt Stefan Löfven presenterade i onsdags är att det är okomplicerat. Nackdelen är att det är tomt på innehåll. Till och med kritiken mot regeringen var ihålig.
Regeringen har inget politiskt program, dundrade Löfven samtidigt som han försökte sälja in sitt eget tomma blad som faktisk politik. Regeringen har bara jobbpakten, fortsatte han, de har lagt mycket krut på den.
Det är överraskande att Löfven vågar sig på att håna regeringen för jobbpaktens sammanbrott efter det att hans rörelse genom LO sett till att förhandlingarna havererat. Möjligen känner han sig osäker nu när hans förtroendesiffror har börjat dala.
I övrigt var det idel gammal avdammad S-politik som lyftes fram. Alliansregeringen påstods som alltid verka för ett låglönesamhälle. Den här gången hävdades det bero på att man inte tyckte att alla behöver högskoleutbildning. Hur många högskolepoäng S anser att exempelvis en CNC-operatör behöver preciseras aldrig. Det anses förmodligen lika irrelevant som vad de läser. Så länge de håller sig borta från arbetsmarknaden ett tag.
När det gäller skolan uppges S numera vara för att minska lärarnas administrativa börda. Det vore onekligen välkommet, men hur det ska göras är fortfarande höljt i dunkel. Så kan hela partiets politik beskrivas just nu: vaga löften om att göra saker, men inte ett ord om hur.
De borgerliga partierna tävlar bara om mer av samma sak, påstod Löfven och fortsatte: just nu leder Moderaterna med betyg från årskurs tre. Problemet med den svenska skolan, inskärpte han myndigt, är inte att nioåringar inte får betyg. Det egna partiets förslag på allmän förskola från två års ålder som framfördes i början av februari nämndes aldrig. Märkligt. Måhända har man insett att det påminde väl mycket om makarna Myrdals gamla recept att staten ska ta hand om och uppfostra rikets barn. Föräldrar, det är farliga grejer det – särskilt för barn.
Helt tomt på bra inslag är ”framtidskontraktet” dock inte. Förslaget att stryka den andra sjuklöneveckan för små och medelstora företag står kvar. Ett nog så viktigt inslag för att premiera denna hårt ansatta del av samhället. Löfven har dock ännu inte presenterat hur partiets visioner ska bekostas. Det är ett stort problem.
Partiets anseende i ekonomiska spörsmål har visserligen förbättrats något sedan Magdalena Andersson tog över rodret. Det kommer dock inte att räcka långt om Löfven, som i onsdags, envisas med att hävda att höjda nivåer i a-kassan ger fler jobb. Det gör det inte. Det går naturligtvis att vara för en höjd a-kassa ändå, men det finns inget att vinna på att hymla med vad det leder till.
Fortsätter Löfven så här fram till valet kan S återigen bli Alliansens starkaste kort i valrörelsen.