Gästen: Järnjungfrun har lämnat oss

Politik2013-04-09 06:00
Detta är en ledare. Artikeln uttrycker tidningens opinionsbildande linje. Norrbottens-Kurirens politiska etikett är oberoende moderat.

EFTER EN lång tids sjukdom lämnade i måndags morse baronessan Margaret Thatcher jordelivet. Hon blev 87 år gammal. Hon lämnar efter sig inte bara sina och redan bortgångne maken Denis två barn, utan ett politiskt arv som få ledare kan matcha.

Margaret Thatcher har aldrig varit okontroversiell och hon var heller inte en ledare som förenade Storbritannien. Än i denna dag framställs hon av människor på vänsterkanten som ett typexempel på ondska. Själv uttryckte hon det så här i en intervju med tidningen Times:

"Jag blir alltid oerhört munter när en attack är särskilt sårande, eftersom jag tror att, tja, om de attackerar dig personligen betyder det att de inte har ett enda politiskt argument kvar."

Och hennes politiska arv talar i mångt och mycket för sig självt. Epitetet Järnladyn tilldelades hon 1976 av det sovjetiska försvarsdepartementets tidning Röda Stjärnan efter att ha levererat en ordentlig mangling av demokratins politiska förtjänster samt hur avsaknaden av demokrati dömde det ryska folket. Hon tog gladeligen till sig det nya smeknamnet.

När hon vann valet 1979 stod landet vid ruinens brant. Det är svårt att föreställa sig i dag hur illa åtgånget Storbritannien faktiskt var. Inflationen skenade, marginalskatterna var nära Pomperipossanivåer, olönsamma industrier fick stora statsstöd och hela samhället plågades av ett oansvarigt fackföreningsvälde som drev på såväl inflationen som ideliga strejker.

Detta utgjorde både grunden för hennes maktövertagande och för hennes tidiga politik. Men strukturförändringar är plågsamma och de positiva effekterna kommer först med viss eftersläpning. Thatcher bet sig dock envist fast vid sin reformpolitik, vilket skaffade henne många fiender även inom hennes eget parti. Men det gav utdelning.

Det samma gäller försvaret av Falklandsöarna när Argentina invaderade dem 1982. Få trodde att Thatcher hade militär eller politisk förmåga att stå upp för de avlägsna öborna, det gällde inte minst Argentina militärjunta.

Hennes elva år som brittisk premiärminister (1979-90) var 1900-talets längsta. Och långt efter hennes död kommer hon att vara en förebild för andra. Thatchers envishet är en oundviklig del av hennes politiska arv. Lika innerligt som hon trodde på människans kapacitet och vikten av frihet avskydde hon kompromisser. Något som bidrog till hennes polemiska natur. Många av hennes framträdanden är i dag populära inslag på videosajten You tube och för alla som önskar en mer övertygad och mindre inkännande politik kommer hon att fortsätta vara en ledstjärna.

Också hennes roll som förebild för kvinnor bör erkännas. Det finns få kvinnliga ledare att se upp till och ingen av dem som Margaret Thatcher.