Gästen: Inget mer daltande

Politik2012-08-03 06:00
Detta är en ledare. Artikeln uttrycker tidningens opinionsbildande linje. Norrbottens-Kurirens politiska etikett är oberoende moderat.

Huruvida den svenska polisen faktiskt kan bemöta den organiserade brottsligheten har varit föremål för en del frågetecken. Nu är det dock bevisat, svart på vitt, att förmågan finns. Domen mot det så kallade Södertäljenätverket i onsdags är den viktigaste i Sverige på länge. Samhällets förmåga att skydda medborgarna från kriminella är avgörande för dess fortlevnad.

Att nätverkets ledare nu kan se fram emot att spendera resten av livet i fängelse - ty inte kan väl ens det svenska systemet vara villigt att omvandla det till ett tidsbestämt straff för denna samhällsplåga - är något samhället tjänar på. Samma sak gäller för de långa fängelsestraff som flera andra åtalade dömdes för. Dessa människor förenades av ett förakt för vanliga människors rättfärdiga strävan att leva bra och trygga liv. Deras handlingar har trasat sönder delar av den väv som håller samman människor i en gemenskap. De hör hemma i fängelse, inte ute på Södertäljes gator.

Allt är dock inte guld som glimmar. Ryktet om kriminalitetens död i Södertälje är kraftigt överdrivet, även om Boel Godner (S), ordförande i Södertäljes kommunstyrelse, till Sveriges Radio säger att hon tror att det kommer att bli lugnare i Södertälje efter domen. Det är minst sagt tveksamt. Den som har följt rapporteringen från Södertälje de senaste dagarna har säkert noterat att det är många som inte vill uttala sig.

Domen var ett hårt slag mot kriminaliteten och en tydlig markering från samhällets sida att brottslighet inte tolereras. Men det var inte ett dödande slag.

Södertälje är inte unikt. Brottslighet finns överallt i Sverige, men bara ett fåtal områden i Sverige är drabbade på samma sätt. Processen för att kunna döma medlemmarna av Södertäljenätverket har varit den näst dyraste i svensk rättshistoria. Det har dock varit värt varenda krona att få bort dessa människor från gatorna. Fler insatser av den här kalibern behövs nu runtom i Sverige, inte bara i Södertälje.

Var och en har ett moraliskt ansvar för att stå upp mot kriminalitet, men det kan inte krävas att människor ska sätta sig själva i fara för dessa värden. Det ansvaret vilar i huvudsak på det offentliga, i huvudsak polisen och rättsväsendet.

När människor inte vågar leva sina liv så som de vill på grund av kriminalitet har samhället misslyckats med att erbjuda det skydd det bygger sin legitimitet på.

Kontinuerligt arbete för att motverka kriminalitet och insatser för att sätta befintliga brottslingar i fängelse är avgörande.

Förhoppningsvis är domen mot Södertäljenätverket startskottet för en tid då kriminalitet och kriminella tas för det samhällsgissel de faktiskt är. I Sverige är brottslighet inte ett ofrånkomligt alternativ, det är något man väljer. Det måste speglas i samhällets hantering av både brott och brottslingar. Inget mer daltande.