Sjukförsäkringen är viktig. Det är mycket som står på spel, både för individen som kommer till Försäkringskassan och för samhället i stort. Arbetet med att utveckla och förbättra verksamheten är därför av högsta vikt.
2010 fick Försäkringskassan i uppdrag av regeringen att vidareutveckla metoder för hur arbetsförmåga bedöms. Målsättningen var att uppnå ökad enhetlighet och rättssäkerhet samt ökad delaktighet bland de försäkrade. Resultatet blev aktivitetsförmågeutredningen, AFU, som har utvecklats tillsammans med Arbetsförmedlingen, Socialstyrelsen och hälso- och sjukvården.
AFU medför ett antal nya moment. Den försäkrades självrapporterade förmåga ökar delaktigheten och fokuserar på vad man kan snarare än vad man inte kan göra. Ett standardiserat undersökningsformat införs för kroppsundersökning, psykiatrisk intervju och utvidgade undersökningar. En förmågeprofil med åtta kategorier samt ett kunskapsunderlag som omfattar mer än 40 beskrivningar av de största yrkesområdena i Sverige uttryckta i värden enligt förmågekategorierna.
Två pilotförsök har genomförts och av slutrapporten framgår tydligt att försöket har gett effekt. Bedömningsläkarna uppfattar AFU som stabil och välfungerande, handläggarna anser att den genererar ett bra och användbart underlag, och, inte minst viktigt, de försäkrade upplever sig ha blivit bemötta med kvalitet och respekt.
För att AFU ska fungera behövs utbildningsinsatser och kompetensutveckling. Därför vill Försäkringskassan sunt nog låta utbyggnaden av metoden ske i ett makligt tempo som man kan hantera. Att hals över huvud införa ett nytt system från en dag till en annan riskerar att enbart bli ett stort elände.
Men säg den lycka som varar för evigt. I tisdags kom beskedet att ett enigt socialförsäkringsutskott föreslår att riksdagen ska uppmana regeringen att AFU nu måste utredas grundligt innan försöksverksamheten får utökas till fler landsting. Förslaget är resultatet av den sämsta sortens partipolitik – den där partier sätts över människors välbefinnande – och är både märkligt och skamligt.
Den påstådda enigheten består i att oppositionspartierna har bestämt sig för att försvåra allt som försvåras går. Att riksdagen alls skulle gå in och detaljstyra en myndighet på det här viset är minst sagt exceptionellt och att Socialdemokraterna som främsta oppositionsparti pantsätter sjukförsäkringen och alla som den berör för att sänka Alliansen inför valet är skändligt.
Regeringspartierna borde inte ha röstat med resten av utskottet. Det har blivit en vanlig taktik för att det inte ska verka som att man får så många beslut mot sig av en enig opposition i riksdagen. Det vore dock värdigare att stå för att förslaget är skadligt och kommer att drabba dem som är mest utsatta.