GRUNDEN FÖR att det ska finnas arbeten att gå till, saker att köpa och välfärd att ta del av är att det finns företag. Utan företag blir det ingenting. En bra miljö för företag att verka i är avgörande för hur bra det går för Sverige. Traditionellt har goda förutsättningar för företagen varit en borgerlig paradgren. Nu verkar det dock ha svängt rejält.
I dag kommer riksdagen sannolikt att rösta igenom en lag om kassaregister för torg- och marknadshandeln. Det är en regleringens motsvarighet till att använda en tio kilo tung sten för att slå ihjäl en mygga som sitter på någons knä. Ett mindre problem löses med övervåld och orsakar skador som vida överstiger det ursprungliga problemet.
Det identifierade problemet är att viss marknadshandel innebär orättvis konkurrens för affärsidkare. Det handlar huvudsakligen om i princip permanenta försäljningsställen på gator och torg som väsentligen innehas av stadigvarande försäljare. Exempelvis ett blomstånd på torget, med samma öppettider som blomsteraffären 20 meter bort. Det finns ingen rättvisa i att torghandlaren ska ha en lättare regelbörda än affärsinnehavaren.
Men många marknadssäljare har inget med den bilden att göra. Det är små rörelser som möjligen har en liten butik någonstans men vars huvudsakliga försäljning sker på marknader runt om i landet. De säljer lappländsk hemslöjd, rökta korvar, egenhändigt kardad ull, renkött och så vidare. Marginalerna är små, men de kämpar på. När de ska tvingas köpa in kassaregister kommer många inte att ha något val längre. Det går inte att fortsätta, det enda alternativ som kvarstår är att lägga ner. Många människors försörjning och en stor del av vårt kulturarv riskerar att förstöras när riksdagen har röstat igenom regeringens förslag.
Lägg därtill den skrämmande historien om månadsrapporteringen. Regeringen, med finansdepartementet i spetsen, ville att företag skulle rapportera inkomstuppgifter för de anställda till Skatteverket månadsvis i stället för årligen. Lyckligtvis drog regeringen tillbaka förslaget efter massiv kritik, men det var ändå ett tecken på att regeringen betraktar företagen som något som finns till för myndigheterna och inte tvärtom. En syn som lika lätt kan gälla för medborgare och det offentliga.
Det parti som mest har varit för ett friare näringsklimat är Centern. Och visst, det har skett en del förbättringar. En del onödiga regleringar har försvunnit. Men samtidigt har fler tillkommit. Näringsminister Annie Lööfs största framgång i år var förmodligen att hon var delaktig i motståndet mot månadsrapporteringen. Om så än i försiktig utsträckning.
Det är ett år kvar till nästa valrörelse drar i gång på allvar. Det finns fortfarande tid att visa att Alliansen vill att svenska företag ska ha möjlighet att verka i lugn och ro utan onödig inblandning från det offentliga. Det behövs, arbeten skapas inte av sig själva utan av företag.