Nystartszoner med förmånligare villkor för småföretag ska få fart på särskilt utsatta delar av Sverige. Åtminstone om regeringen går på den linje som presenteras i utredningen "Nystartszoner" som överlämnades till finansminister Anders Borg i tisdags. Dessvärre är det ett dåligt förslag och för att göra ont värre är risken att det genomförs stor.
Att det finns områden i Sverige som är socialt utsatta kan ingen förneka. Det är positivt att regeringen uppmärksammar dessa områden och vill göra någonting för att förbättra deras situation. Men det här är fel sätt.
Förslaget går i praktiken ut på att erbjuda småföretag, närmare bestämt företag som inte sysselsätter fler än 49 människor och som inte omsätter mer än tio miljoner euro per år, ett avdrag från socialavgifterna. Avdraget kan bli som mest knappt 70.000 kronor per anställd och år. Förslaget beräknas kosta 112 miljoner i minskade intäkter för staten och ska finansieras genom en höjning av den allmänna löneavgiften med 0,01 procentenhet.
Tanken är givetvis att avgiftssubventionen ska stimulera mer företagande i områden som behöver just det. Men även de bästa intentioner kan få dåliga konsekvenser.
När man förbättrar förutsättningar för företagare inom ett visst geografiskt område kommer det tveklöst att skada företagare utanför detta område. De hamnar i ett kraftigt underläge jämfört med företag som verkar i det utvalda området.
Av försök med nystartszoner som har skett på andra håll, framförallt i Frankrike men också i Storbritannien, har det faktiskt skapats nya jobb, åtminstone under de första åren, men att den totala arbetslösheten inte minskar i området. Däremot märks tydligt att företagen strax utanför lider av reformerna.
Förslaget går dessutom stick i stäv med hur resten av arbetsmarknaden fungerar idag. Kravet på att företagen också måste ha minst en fjärdedel av personalen boende inom området är förvisso förståeligt givet hur zonen är tänkt att fungera, men visar snarare varför det inte är en bra idé. Om man ser till välmående kommuner är det vanligt att många arbetar i en annan kommun. Så är det i nästan alla kommuner. Företagen är beroende av att hitta personal som är lämpad för arbetsuppgifterna, var de bor är och bör fortsätta vara irrelevant för ett företags framgång.
Att regeringen vill skapa fler jobb i Sverige är bra. Att de vill göra det genom nystartszoner är olyckligt. Integrationsminister Erik Ullenhag (FP) motiverar sitt stöd med att regeringen måste vända på fler stenar för att få igång en positiv spiral. Han missar dock det viktigaste.
Hela Sverige ska vara en nystartszon där det är enkelt att starta och driva företag. Att vilja skapa ett bättre företagsklimat på vissa ställen är att ha för låga ambitioner.
Visst behöver någonting göras, men det räcker inte att vända på några stenar. Regeringen måste vända på alla stenar och göra företagsklimatet bättre i hela landet.