HÅRD KRITIK har levererats mot bidragsjobben, och det från ett intuitivt oväntat håll. Aftonbladet ägnade nyligen en dryg vecka åt att finna brister med de statligt subventionerade arbetstillfällena. Kritiken var heller inte enbart sensationssökande utan snuddade även vid en av systemets allvarliga brister.
Huvuddelen av Aftonbladets granskning rörde fusk och fuskare, vilket närmast framställdes som ett bevis på bidragsjobbens underlägsenhet. Det är inte sant, inte ens i närheten. Det finns inga perfekta system. Alla system kan missbrukas och kommer med stor sannolikhet att missbrukas. Inte av merparten, men av en liten skara. De ska givetvis i möjligaste mån bestraffas och hindras från att framöver utnyttja systemet i fråga. Men att tro att fuskarnas existens visar att ett system är i grunden fel är inte hållbart.
Det Aftonbladets granskning visar som är ett allvarligt problem med just bidragsjobben är undanträngningen och den oseriösa konkurrensen. Att någon får sparken för att någon annan ska kunna anställas med de av Arbetsförmedlingen hårdprofilerade subventionerna och bidragen är direkt osunt. Att konkurrensen i branscher snedvrids är också ett illavarslande tecken. Inom taxibranschen har mer än var tionde förare en subventionerad anställning. Det spelar stor roll, inte minst vid offentliga upphandlingar.
Aftonbladet missar dock det allvarligaste problemet med bidragsjobben. De gör den svenska arbetsmarknaden ineffektiv och hämmar den svenska ekonomin. För att vår ekonomi ska må riktigt bra krävs att den som är bäst lämpad för ett arbete är den som får det. På så vis ökar vi värdena på det producerade och utvecklar hela tiden såväl tjänster och produkter som hela vår ekonomi.
Men de många subventioner och bidrag som finns att tillgå gör att företagen tjänar på att anställa andra än dem som är bäst lämpade för jobbet i fråga. Att bidragsjobben alls behövs beror på de höga trösklarna till arbetsmarknaden.
Den som har hamnat utanför har det inte lätt att komma in igen. Det ser höga ingångslöner, tunga anställningsvillkor och annat till. Den förhållandevis höga arbetslösheten bland unga och invandrare vittnar tydligt om hur effektivt trösklarna fungerar.
Bidragsjobben var ursprungligen Socialdemokraternas sätt att försöka minska effekterna av de höga trösklar man rest kring arbetsmarknaden. Eftersom Moderaterna numera har accepterat den socialdemokratiska synen på arbetsmarknaden vägrar också de se resultaten av nödlösningen.
Det går dock inte att komma ifrån att bidragsjobben, som tillkommit för att få in människor på arbetsmarknaden och minska utanförskapet, i själva verket skadar ekonomin.
Det allra bästa vore att ta bort trösklarna från den svenska arbetsmarknaden så att behovet av bidragsjobben minskar.