Gästen: Är S trovärdigt om försvaret?

Politik2013-01-18 06:00
Detta är en ledare. Artikeln uttrycker tidningens opinionsbildande linje. Norrbottens-Kurirens politiska etikett är oberoende moderat.

TVÄRTEMOT ANTYDNINGAR om motsatsen erbjuder Socialdemokraterna ännu inget hopp om en konstruktiv opposition i försvarsfrågorna. Den presenterade politiken är typiskt oppositionsopportunistisk. När man inte har makten att genomföra sina förslag kan man presentera allehanda idéer.

I det här fallet vill man till exempel satsa på såväl förband som materiel, totalt 450 miljoner kronor per år närmare bestämt. Dock utan att faktiskt höja försvarsbudgeten.

Riktigt illa blir det när partiet synas i Nato-frågan. Försvarsalliansens generalsekreterare Anders Fogh Rasmussens besök på Folk och Försvars rikskonferens i Sälen i måndags har vållat viss uppståndelse. Budskapet han hade med sig var otvetydigt: Vi värdesätter starkt vårt samarbete med Sverige, men antingen är man medlem eller inte. Medlemmar kan förvänta sig stöd av Nato, det kan inte icke-medlemmar.

När Peter Hultqvist (S), ordförande i försvarsutskottet, mötte pressen på tisdagen var han märkbart irriterad över fokuseringen på Natofrågan. Socialdemokraternas hållning i frågan är så hycklande att det är lätt att förstå honom. S vill att Sverige ska fortsätta vara alliansfritt. Därmed håller man fast vid partiets gamla linje, åtminstone såsom den sett ut offentligt.

S kommer dock inte att ändra sig. De har bestämt sig för att det skulle innebära att de har haft fel i decennier. Bättre då att härda ut, även om det går ut över den svenska försvarsförmågan. Att de själva är medvetna om att de har fel kan ses i deras envetna vägran att utvärdera för- och nackdelarna med ett Natomedlemskap. Om de själva trott på sin politik hade en sådan utvärdering erbjudit en möjlighet att få ett kvitto på politikens förträfflighet. Men så är det inte och det är S-ledningen väl medvetna om.

Inte heller Moderaterna verkar särskilt aktivt för ett svenskt medlemskap i Nato, trots stämmobeslut att göra just detta. I stället målar man retoriskt upp en bild av ett eget försvar som ska kunna försvara hela Sverige. Ett sällsynt befängt påstående. Begreppet "en-veckas-försvar" som har tillkommit efter ÖB Sverker Göranssons uttalande vid nyår är i nuläget närmast att beskriva som en skönmålning. Det förutsätter inte bara ett anfall med ett begränsat mål, utan också att försvarsorganisationen färdigställs enligt plan. Bland mycket annat måste rekryteringen fullföljas och stora mängder material bytas ut. Det har Försvaret inte pengar till.

Socialdemokraternas Peter Hultqvist har öppnat för bredare överenskommelser för att lösa finansieringsproblemen kring dels de nya JAS-planen, dels den stora materielpuckeln. Det handlar om ungefär 30 miljarder kronor som måste vaskas fram. Regeringen bör ta vara på erbjudandet om en uppgörelse.