Almedalsveckan är en märklig företeelse. Partiledartal varvas med "dj battles", där politikerna tävlar i att vända vax som en annan Claes af Geijerstam, samtal blandas med rena propagandaseminarier och det väldigt allvarsamma samsas med det synnerligen kuriosa. Samhällets alla delar är på plats och bidrar till en mycket god plattform för idéutbyte och kontaktskapande.
I år fick partiledarna osedvanligt svag konkurrens om medieutrymmet. Men de gjorde över lag också goda insatser efter förutsättningarna. Visst, Jimmie Åkesson och Åsa Romson gjorde spöklikt bleka framträdanden medan de andra var bättre.
Fredrik Reinfeldt har retats en del i sociala medier för sitt tal om hur han åkt runt och tittat på människor som arbetar. Bland dem som jobbar natt är det nog många som är nöjda över att deras situation har statsministerns uppmärksamhet. Regeringens jobbpakt är ett stort framsteg.
Jan Björklund och Annie Lööf borde ge sig i lag med varandra och reformera arbetsmarknadsmodellen. Förhoppningsvis kan de närma sig en mer avreglerad arbetsmarknad snarare än de lagtunga förslag de kommit med hittills. Göran Hägglund bjöd återigen in till idédebatt genom att utmana den statsindividualism som hyllats från vänster till höger på senare år.
Stefan Löfven var avgjort bäst av oppositionens partiledare. Hans tal osade av gamla tiders socialdemokrati, något som har saknats på senare år. Det som bör bli ett problem för honom är dock att han inte har någon politik alls att backa upp de många visionerna med.
Almedalsveckan är mycket mer än partierna. Över 1.800 seminarier, debatter, samtal och andra tillställningar hölls under dessa få dagar. Kulturrådets samtal mellan makarna Bengt Ohlsson och Helena von Zweibergk med titeln "Är läsning en klassfråga?". Samtalet leddes av Kulturrådets styrelseordförande Kerstin Brunnberg och handlade om allt annat än huruvida läsning är en klassfråga. Den publikmedlem som efter 25 minuter frågade hur det var med den saken snästes av. Samtalet blev därmed ett strålande exempel på hur myndigheter inte ska använda dina skattemedel.
Andra bottennapp var när Svensk biblioteksförening målade ut bokförlagen som kulturens fiender för att de tar betalt för sina produkter. På ett biståndsseminarium i veckans tidiga skede framfördes åsikten att bistånd inte bör granskas särskilt hårt, då kan nämligen folks betalningsvilja skadas. En logik som överförd till äldrevården innebär att vanvård inte bör uppmärksammas. Värst var dock att Kristdemokraternas utrikespolitiska talesperson Desirée Pethrus föreföll hålla med om vad som sades.
Mest talande var kanske att veckans största nyhet, upptäckten av Higgsbosonen, inte hade någonting med Almedalsveckan att göra.