Gäst: Vems värderingar gäller?
Detta är en ledare. Artikeln uttrycker tidningens opinionsbildande linje. Norrbottens-Kurirens politiska etikett är oberoende moderat.
rumänska ultranationalisterna förnärmade lämnade gruppbildningen, som kollapsade. En bedräglig inställning till EU, att samarbetet kan och bör användas av det enskilda medlemslandet för att sprida "grundläggande värderingar" till övriga Europa, spelar in. Som när Litauen nyligen, efter en utdragen politisk dragkamp, antog en ganska anstötlig sedlighetslag, som förbjuder vuxna att tala väl om en rad "osunda" företeelser - "dålig hygien", hypnos, lotterier, homosexualitet - inför barn. Politiskt fristående Västervikstidningen påminner i sammanhanget om Polens försök, för något år sedan, att förbjuda barnserien Teletubbies, som det regeringsbärande partiet Lag och rättvisa betraktade som homosexuell propaganda.
Tidningen drar slutsatsen att det kanske rent av börjar bli dags att "rösta ut katolikerna" ur EU. Ett ganska djärvt förslag, får man säga, med tanke på unionens sammansättning. Årets parlamentariska storskräll stod det brittiska konservativa partiet för, när det lämnade EUs mäktigaste partigrupp, kristdemokratiska EPP-ED (varpå undergruppen ED kollapsade) och bildade eget tillsammans med Lag och rättvisa samt tjeckiska ODS. Det var till stor del på grund av den manövern som den svenska moderaten Gunnar Hökmark petades från sin post som vice ordförande i EPP, berövad stödet från moderaternas brittiska systerparti. I fallet Litauen har EU faktiskt rätt att ingripa, om kommissionen finner att sedlighetslagen strider mot EUs fördrag. Men Fredrik Reinfeldt gör klokt i att avfärda kraven på honom som ordförande. Påtagligt i det senaste EU-valet är att de intoleranta krafterna växer sig starkare. Det finns förstås anledning att lufta kritik mot lagar i andra länder som är diskriminerande eller på annat sätt anstötliga. Men att ta till lagboken kan vara att gå för långt. Sverige har också anledning att frukta en allför långt gången EU-integration.